Učenik Gimnazije iz Zaječara Marko Milović izborio plasman na državna takmičenja iz matematike, fizike i informatike 1Foto: M. S. / Danas

Zaječarac, Marko Milović, učenik prvog razreda Gimnazije iz Zaječara, plasirao se na državna takmičenja iz matematike, informatike i fizike. Za Danas kaže da je od malena zavoleo ove predmeta, i da nisu teški, već zabavni.

Dok je još bio učenik Osnovne škole “Ljuba Nešić” iz Zaječara, postizao je odlične rezultate iz fizike, matematike i informatike, a to je nastavio kada je upisao i Gimnaziju.

Kako on ističe za Danas, ono što ga je interesovalo dok je bio osnovac, nastavio je da radi i usavršava – “sada kao srednjoškolac”.

“Kao i sada, i tada sam se takmičio iz fizike, matematike i informatike, i uvek sam osvajao nagrade”, ističe Milović i dodaje “da mu je najdraža nagrada iz osnovne škole kada je bio prvi na Srpskoj fizičkoj olimpijadi”.

Prema rečima našeg sagovornika, sada se sprema za državna takmičenja iz omiljenih predmeta, pošto je izborio plasman.

“Na okružnom takmičenju iz matematike, fizike i informatike bio sam među najboljima, tako da sam se plasirao na Državno prvenstvo. Spremam se za takmičenje, i nadam se da ću ostvariti dobre rezultate”, Ističe Marko.

On kaže da se ljubav prema matematici javila kada je krenuo u prvi razred, a prema informatici i fizici, nešto kasnije.

“Pokazao sam solidno znanje iz matematike. Moji roditelju su to prepoznali, i podržali me u tome. Od petog razreda sam zavoleo informatiku, a od šestog i fiziku. Hoću da kažem, kako su sa godinama predmeti dolazili, tako sam ih ja zavoleo”, objašnjava sagovornik Danasa.

Za njegov uspeh, Marko kaže, da je zaslužan i nastavnik Mladen Šljivović, koji radi sa njim ali i sa ostalim učenicima.

“Mnogo nam pomaže. Radimo gotovo svakodnevno sa njim što mi puno znači. Da lakše savladamo zadatke on se zaista potrudio, pošto ima drugačiji pristup, objašnjava nam sve što nam nije jasno. Ima strpljenja sa učenicima, i to, opet ponavljam, puno nam znači”, kaže Milović.

Učenik Gimnazije iz Zaječara Marko Milović izborio plasman na državna takmičenja iz matematike, fizike i informatike 2
Foto: M. S. / Danas

Takođe, Marko kaže, da je za njega i njegove prijatelje, najznačajnije to što je otvoren Mejkers Lab kao i Naučni klub, gde učenici rade razne oglede i eksperimente, i na taj način upoznju se sa pravilima fizike.

Marko ističe da su pripreme za takmičenja svakodnevna, a test iz matematike i fizike radi se pismeno, dok je test iz informatike specifičan i radi se na kompjuteru.

Što se učenja tiče, on objašnjava da uči i u školi, ali i kod kuće, zavisno od vremena koliko tog dana ima i može.

Učenik Gimnazije iz Zaječara Marko Milović izborio plasman na državna takmičenja iz matematike, fizike i informatike 3
Foto: M. S. / Danas

“Sve zavisi koliko sam tog dana raspoložen. Ako mi ne ide učenje – ostavim knjigu, i radim ono što mogu, a ako mi “ide”, par sati provodim u učenju”, objašnjava Milović.

Što se planova za budućnost tiče, za sada su vezani za Srbiju, ali, kako Marko objašnjava, niko ne zna šta nas sutra očekuje.

“Planiram da upišem elektrotehniku ili matematiku, ali još uvek nisam rešio šta tačno, pošto ima još vremena za tu odluku”, zaključio je naš sagovornik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari