Učestvovalo 50 ekipa iz Pokrajine 1

Devetnaesto po redu takmičenje u kuvanju čobanskog paprikaša održano je u Melencima, gde je obeležena seoska slava Duhovi.

Učestvovalo je 50 ekipa, a titula najboljeg čobanskog paprikaša otišla je u Novi Bečej, dok je melenačka ekipa osvojila drugo mesto, a treća nagrada je otišla u obližnji Elemir. Posetioci su osim hrane na ovoj manifestaciji mogli da uživaju u muzici, od tamburaških orkestara do trubača. Takmičenje je podržao grad Zrenjanin.

Po propozicijama melenačkog takmičenja, u čobanskom paprikašu smeju da budu samo voda, luk, so i meso. Za ovih 19 godina koliko traje takmičenje učesnici su napredovali u pripremi ovog specijaliteta, smatra Sava Cigulov, predsednik komisije.

– Ocenjujemo izgled mesa u paprikašu, ukus paprikaša i opšti izgled. Ove tri stavke ukupno nose 100 bodova. Čobanski paprikaš se kuva tri-četiri sata, zavisi koliko je meso staro. Može i duže ako se kuva od ovce, a ne od jagnjeta. Mora da bude kompaktan, da ima gustinu i da nije bistar. Da je meso kuvano, da nije žilavo, ali ne sme da bude ni prekuvano, objašnjava Sava Cigulov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari