Amber alertFoto: Unsplash / Romina Farías

Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad i Autonomni ženski centar saopštili su danas da traže od države da hitno reaguje i obezbedi zbrinjavanje žena koje napuštaju nasilnike i zato ostaju bez krova nad glavom.

Zbog nemogućnosti da obezbede alternativni smeštaj i kvalitetan život za sebe i svoju decu žene u nepovoljnoj finansijsko-stambenoj situaciji su u većem riziku da postanu žrtve nasilja, budu prinuđene da prikrivaju nasilje koje su preživele, odlažu prijavljivanje nasilja institucijama ili ako odluče da prijave nasilnika rizikuju da ostanu bez krova nad glavom i postanu beskućnice, navodi se u saopštenju.

Podaci Autonomnog ženskog centra govore da je od 721 žene, koja je zatražila od organizacije uslugu pisane pravne pomoći u prethodnih pet godina, manje od trećine, odnosno 27,18 odsto prijavilo je potpuno ili deljeno vlasništvo nad kućom ili stanom u kome živi.

Od toga samo 77 korisnica je navelo da živi u svom stanu ili kući.

Od ukupno 721 žene koja je zatražila pravnu pomoć od Autonomnog ženskog centra, više od polovine – 368 je u trenutku obraćanja navelo da se samostalno i neposredno staraju o deci.

Istraživanja pokazuju da su finansijska i stambena nestabilnost najizrazitiji i najviše dokumentovani problemi jednoroditeljskih porodica, među kojima dominiraju majke.

Prema Popisu iz 2011. godine, u Srbiji je evidentirano 18.287 beskućnika.

U saopštenju se navodi da su najbrojnija grupa beskućnika žene preko 65 godina starosti.

Nasilje od strane intimnog muškog partnera u porodičnom kontekstu često se navodi kao jedan od najjačih faktora koji doprinose ženskom beskućništvu.

Zakon o stanovanju i održavanju zgrada bliže određuje pravni režim socijalnog stanovanja i on prepoznaje žrtve nasilja kao posebnu ciljnu grupu u nekoliko članova, ističu u ovim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari