Udruženje dermatovenerologa Srbije organizuje besplatne preglede građana iz seoskih sredina 1Foto: pixabay.com

Udruženje dermatovenerologa Srbije (UDVS) prvi put organizuje besplatne preglede za stanovništvo koje je izloženo većoj UV radijaciji kao i u mestima gde nema dermatologa, najavila je danas predsednica UDVS-a Danica Tiodorović.

„Udruženje želi da skrene pažnju na značaj dijagnostike karcinoma kože, bolesti koja je u stalnom porastu poslednjih godina, a besplatne dermoskopske preglede obavljaće vrhunski dermatolozi, eksperti u oblasti dermoskopije“, rekla je Tiodorović.

Ona je dodala da UDVS prvi put ove godine organizuje besplatne dermoskopske preglede za koje neće biti potrebna knjižica, uput i zakazivanje.

Realizacija ove kampanje, kako je najavila, počinje 8. septembra u seoskim ambulantama u Zrenjaninu (seoska ambulanta Banatskog Despotovca i Lazarevo), zatim 9. septembra u Kikindi (Mokrin, Basid i u Banatskom Velikom Selu), biće i 15. septembra u Mitrovačkom Fruškogorju (u Velikim Radincima, Manđelos i Čalmi), i 16. septembra u Srbobranu.

„Pored rane dijagnostike, UDVS svoje aktivnosti usmerava ka edukaciji mladih, radi sticanja zdravih navika u smislu pravilnog ponašanja na suncu, opasnosti od pregorevanja i solarijuma, a u cilju prevencije karcinoma kože“, kazala je Tiodorović.

Član Izvršnog odbora UDVS-a Dušan Škiljević je najavio registar za psorijazu i istakao je da će registar bolesnika koji primaju biološku terapiju za psorijazu omogućiti lakše praćenje i uvid u efekte terapije.

Takođe, skrenuo je pažnju na hronično oboljenje hidradenitis supporativa (gnojni čirevi), koje, kako je rekla, nije tako retko, ali ostaje dugo neprepoznato, jer liči na druge i narušava kvalitet života.

„Naš cilj je podizanje svesti da se pacijenti koji imaju hronične čireve jave svom lekaru, kao i da lekari upute takve pacijente dermatologu da bi se postavila dijagnoza, i da se krene sa terapijom“, rekao je Škiljević.

Izvršna direktorka Udruženja pacijenata obolelih on melanoma (UPOOM) Iva Savić istakla je saradnju sa UDVS-om, i dodala da su zajedno podneli zahtev za zabranu solarijuma Ministarstvu zdravlja.

„Solarijum povećava rizik od dobijanja melanoma, iako napreduje lečenje od melanoma, nažalost, imamo sve više obolelih. UDVS i UPOOM imaju nekoliko zajedničkih ciljeva u koje spadaju prevencija, rana dijagnostika melanoma i dostupnost ađovantne terapije“, rekla je Savić.

Ove godine je obavljena edukacija dece u kampu Vanje Grbića koji podržava ovu kampanju. Osim edukacije, realizovani su i besplatni dermoskopski pregledi.

„Ove godine bilo je 770 dece iz 45 zemalja sa svih kontinenata koja su i edukovana i pregledana. Ono što zabrinjava je to što se jako malo zna, i koliko smo mi nespremni na opasne bolesti. Ono gde smo se našli i na čemu radimo zajedno nije lečenje, već prevencija“, kazao je Grabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari