Lideri Evropske unije postigli su sporazum o novom reformisnom ugovoru, pošto su razrešene primedbe koje su na nacrt imale Italija i Poljska. Ugovor, kojim je predviđeno uvođenje funkcija predsednika Evropskog saveta s dužim mandatom i šefa diplomatije Unije, biće formalno potpisan na samitu 13.

Lideri Evropske unije postigli su sporazum o novom reformisnom ugovoru, pošto su razrešene primedbe koje su na nacrt imale Italija i Poljska. Ugovor, kojim je predviđeno uvođenje funkcija predsednika Evropskog saveta s dužim mandatom i šefa diplomatije Unije, biće formalno potpisan na samitu 13. decembra. Ugovor iz Lisabona stupiće na snagu 2009. ukoliko ga ratifikuju sve države članice.
Posle sedmočasovnih pregovora lideri EU dogovor su postigli juče, nešto posle ponoći, izvestio je BBC. Dogovorom koji su šefovi država i vlada primili s vidnim olakšanjem okončana je, kako stvari stoje, jedna od najozbiljnijih kriza u 50 godina dugoj istoriji EU. Predstavnici Italije su se u poslednji čas izborili za dodatna mesta u Evropskom parlamentu, ostvarivši ponovo paritet s Velikom Britanijom i povrativši nacionalni ponos. Poljskoj je data garancija da će male grupe država moći da odlažu odluke EU s kojima se ne slažu, što predstavlja pobedu konzervativne vlade Jaroslava Kačinjskog uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani u nedelju.

BRAUN: Bler sjajan kandidat za predsednika Unije

Britanski premijer Gordon Braun izjavio je na kraju samita da bi njegov prethodnik Toni Bler bio sjajan kandidat za predsednika Evropske unije. Braun je ipak rekao da je još rano da bi mogao da kaže kada će izbor predsednika doći na dnevni red Unije. Britanska vlada nije posebno komentarisala sporazum. Braun je rekao da britanske „crvene linije“ u raznim oblastima nisu prekoračene. On se ponovo izjasnio protiv referenduma o ugovoru, uz ocenu da je britanski nacionalni interes zaštićen.

Austrija je prethodno s Evropskom komisijom postigla dogovor o svojim kvotama za strane studente. Komisija se saglasila da na pet godina zamrzne moguće pravne korake protiv Beča zbog uvođenja kvota. Bugari su takođe ostvarili pravo da zajedničku evropsku monetu, u skladu sa svojom ćiriličnom azbukom, nazivaju „evro“.
Novi ugovor osmišljen je da bi proces odlučivanja u proširenoj EU bio ubrzan. Pored uvođenja funkcije predsednika Evropskog saveta i šefa diplomatije EU, dokument donosi i izmenjeni sistem glasanja, te ukida pravo nacionalnog veta u desetinama oblasti. Ugovor je, međutim, lišen simbola superdržave kakvi su himna i zastava. Neke države, a posebno Britanija, insistiraju da o ugovoru građani ne treba da se izjašnjavaju na referendumima, jer on pre dopunjuje postojeće ugovore EU nego što ih zamenjuje.
Premijer Portugala Žoze Sokrateš izjavio je da se Evropa izvukla iz krize institucija. „Usvajanjem ugovora Evropa pokazuje da evropski projekat napreduje. Sada s pouzdanjem možemo gledati u budućnost“, rekao je Sokrateš. Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Baroso ugovor je nazvao velikim dostignućem. „Verujem da imamo ugovor koji će nam dati kapacitet da radimo. Građani žele rezultate. Oni hoće da vide šta im Evropa donosi konkretno, u svakodnevnom životu“, rekao je Baroso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari