Ugrožena bezbednost dece u Velikom Izvoru zbog rasutog otpada 1Otpad u Osnovnoj školi u Velikom Izvoru Foto: Neli Nikolić

Staza kojom deca iz Velikog Izvora idu do osnovne škole preplavljena raznim smećem, ali i medicinskim otpadom.

Članovi Mesne zajednice ovog sela obavestili nadležne organe, a na društvenim mrežama na kojima su se i pojavile fotografije, reagovali su i iz Zdravstvenog centra Zaječar, tvrdeći da taj otpad ne potiče iz ove ustanove.

Kompletna staza od sela do osnovne škole u Velikom Izvoru, školsko dvorište, park šuma, dečije igralište i stadion Fk Graničar prekriveni su raznim otpadom, među kojim ima i medicinskog otpada. Otpad je nesumnjivo ispao iz kamiona JKPSP Zaječar, jer većina kamiona uopšte ne koristi zaštitnu mrežu koja sprečava otpad da ispadne iz kontejnera, piše Glas Zaječara.

Priču je na svom FB profilu objavio Neli Nikolić, predsednik MZ Veliki Izvor.

„Mesna zajednica je jutros obavestila komunalnu inspekciju i očekujemo da oni što pre reaguju. Na lice mesta smo izašli na poziv meštana a zatekli smo sve, pa čak i katetre i pune kese. Ovo nije prvi put da se meštani žale na đubre  duž celog puta od Zaječara do halovske deponije, ali je ovo prvi put da nailazimo na katetre i pune kese. Dobili smo uveravanja od inspekcije da će problem biti rešen i đubre očišćeno“, izjavio je Nikolić za Glas Zaječara.

Usledili su komentari, najpre komentar direktora bolnice dr koji tvrdi da se ne radi o medicinskom otpadu koji potiče iz drvstvenog centra Zaječar, a odmah i komentar gospodina Dušana Simovića, radnika ZC-a Zaječar koji je ove tvrdnje i obrazložio.

„Tretirani infektivni medicinski otpad koji je preveden sterilizacijom u neopasan otpad je upakovan u jake PVC džakove crne boje i on takav sa nalepnicom STERILISANO odlazi kao bezbedan za odlaganje na deponiju u Halovu. ZC Zaječar ima Izveštaj o ispitivanju nakon tretmana od nadležne ustanove da je otpad bezbedan! Ovo je praksa već 10god u našoj ustanovi to već i vrapci znaju. JKSP Zaječar je zadužen za transport do deponije i oni prevoze kontejnere do Deponije. Jedan takav crni džak sa sterilisanim kesama teži oko min 25kg i on teško da može ispasti iz kontejnera na kamionu … Ljudi koji voze obavezno stave mrežu na kontejner baš zbog toga da vetar ne oduva otpad iz kontejnera, to gledam svakoga utorka i petka po planu transporta. Ovim kao radnik ZC Zaječar odgovorno tvrdim da plave kese na slikama nemaju nikakvu vezu sa ustanovom u kojoj radim a koja poštuje Zakon i Pravilnik o upravlj otpadom od njegovog donošenja!“ piše u komentaru Nikolićeve objave.

Meštani Velikog Izvora očekuju odgovor nadležnih inspekcija i komunalnih službi. Ko je odgovoran za ugrožavanje bezbednosti dece rasipanjem opasnog otpada duž puta kojim prolaze kamioni JKSP-a Zaječar, kao i poreklo medicinskog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari