"Ujedinjeni Balkan za čist vazduh" pozivaju nadležne institucije da zajedničkim snagama utiču na unapređenje kvaliteta vazduha 1Arhivska fotografija Foto: Beta/Ana Slović

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da kampanjom „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ pozivaju nadležne institucije u zemljama zapadnog Balkana i građane da zajedničkim snagama utiču na unapređenje kvaliteta vazduha i smanjenje smrtnosti usled kovid-19.

Praškaste materije (PM) i SARS-CoV-2 negativno utiču na iste ćelije i delove ćelija i zato se kod zaraženih osoba koje su izložene aerozagađenju dešava dodatno respiratorno pogoršanje usled odgovora na prisustvo SARS-CoV-2, time su češći teži oblici kovida-19, dok su i smrtni ishodi učestaliji, navodi se u saopštenju.

Dugotrajna izloženost štetnim emisijama u vazduhu povećava rizik od dobijanja akutnih i hroničnih bolesti, najčešće onih što utiču na respiratorni sistem.

On usled oslabljene funkcije postaje podložniji na uticaj virusnih infekcija, uključujući onu izazvanu korona virusom, a Inicijativa navodi da broj dokaza i naučnih studija o povezanosti zagađenja vazduha i  kovid-19 raste, ali da i dalje postoje ograničenja tih studija i treba ih uzeti u obzir.

Potrebna su nam ekološko-epidemioška ispitivanja povezanosti aerozagađenja i kovid-19 za region zapadnog Balkana. Ona moraju biti precizno planirana i izvedena da bi se mogli doneti adekvatni zaključci i predlozi mera, navodi se u saopštenju Ne davimo Beograd.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da aerozagađenje povećava smrtnost od kovid-19 u svetu za 15 odsto, a u Evropi za 19 odsto, a takođe porast koncentracije PM čestica od jednog mikrograma po kubnom metru povećava smrtnost od kovid-19 za 11 odsto.

Kampanjom „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“ tražimo od donosilaca odluka da povećaju učešće predstavnika zdravstvenog sektora u procesima donošenja odluka, kako bi se osigurala pravovremena integracija zdravstvenih mera u politikama usmerenim ka zaštiti životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari