Ukida se lista visokorizičnih zemalja za ulazak u Nemačku 1

Nemačka od sutra ukida listu visokorizičnih zemalja za čije putnike su važila posebna pravila prilikom ulaska u zemlju, saopštio je Robert Koh institut.

Sa velikom raširenošću Omikron varijante, pokazalo se da su šanse da ovaj soj izazove teži oblik bolesti manje u poređenju sa prethodnim sojevima. Stoga, od četvrtka, 3. marta, nijedna država ili region neće se smatrati područjem visokog rizika – saopštio je Robert Koh institut.

Kako je istaknuto kategorija visokorizičnih područja koristiće se ubuduće samo za one oblasti u kojima se eventualno pojavi soj korona virusa za koji se ispostavi da je opasniji od omikrona.

Iz Robert Koh instituta ipak upozoravaju i da klasifikacija može brzo da se promeni i savetuju putnike da pre dolaska u Nemačku provere da li je država u kojoj su boravili označena kao rizično područje.

Robert Koh institut u prethodnom periodu redovno je ažurirao spisak visokorizičnih zemalja za čije putnike su važila posebna pravila prilikom prelaska granice, uključujući i obavezan karantin.

Srbija se u više navrata našla na ovoj listi. Nemačka je inače trenutno zemlja koja je beleži najveći broj zaraženih u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari