Ukidanje jezičke segregacije i diskriminacije

Predstavljena Deklaracija o zajedničkom jeziku Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore

Ostavite komentar


  1. "tek kad su lingvisti iz Beograda i Zagreba poceli da se plaze jedni drugima, videlo se da govore istim jezikom"

  2. Ideja je super,steta sto o svemu odlucuju politicari. Nazalost,ovde se uvek forsiraju razlike,nikad slicnosti.Posto je sad moderno izrazavati se statisticki,lepo je sto 100 posto Srba,Hrvata,Bosnjaka,Crnogoraca govori bar tri strana jezika

  3. Sami potenciramo svoje nestajanje. Molimo druge da se sloze da ukidamo svoj jezik! Ne postoji paralela sa engleskim ili nemackim jer to jezici nose naziv izvornog naroda kod kojeg se jezik I razvio.

  4. Мој народ говори српски језик.Моји преци су говорили ,такође,српски.Срби ће,логично,говорити,док год постоје: српски језик.Кад буду престали да га говоре ,нестаће.Прво јуриш на ћирилицу па на језик.Ти потписници нека говоре којим год хоће језиком ,односно нека називају свој језик како год хоће али мој српски језик нека не дирају!

  5. Podrzavam deklaraciju, i latinicno pismo bez čćžđšdž, jer je prakticnije!

  6. Zvonko Kusić je deklaraciju o takozvanom ““zajedničkom jeziku““ ocijenio besmislenom, apsurdnom i uzaludnom inicijativom"
    (LOCO)

    “Nikad se ne smije zaboraviti da je hrvatstvo i srpstvo samo sredstvo, posljednji pako cilj da je jedinstvo (jugoslavensko) narodno».
    (Josip J. Strossmayer, 1879.)

    (J)HAZU – TALAC SANU MEMORANDUMA

    Naspram tobožnjih “apsurda" (v. moto), riječ je o ISTOČNOM GRIJEHU Strossmayerove (J)HAZU (v. drugi moto), kojim je potonja dan-danas talac hard I soft inačica SANU-MEMORANDUMA (v. niže)

    1. IVO SUPEK (1981.)
    IMMER WIEDER – JAZU (1945.):
    «…predana je u ruke jugomasonima sa starim šefom Štamparom i kojemu će članovi Partije s Krležom samo sekundirati».

    2. MIKO TRIPALO (1960-ih)
    PARTIJSKO-(S)UDBONOSNI KRITERIJI – JAZU:

    «…predsjednik JAZU došao mi je s molbom da odobrim popis novih akademika i da zatražim mišljenje drugova iz Savske (sjedište Udbe za Hrvatsku)».

    3. HODIMIR SIROTKOVIĆ (1971.)
    IMMER WIEDER SLAVISMUS – JAZU (1971.):

    Na Drugom zasjedanju ZAVNOH-a: „udareni su temelji velike slavenske zajednice od Vladivostoka do Jadranskog mora”

    4. DUŠAN BILANDŽIĆ (1990.)
    SALDO SC. KOMUNIZMA – (J)HAZU (1990.):
    «…preko noći su obezvrijeđeni milijuni pseudoznanstvenih radova, koji su postali pravo smeće».

    5. JAKOV SIROTKOVIĆ (1996.)
    IMMER WIEDER SANU/TALAC – (J)HAZU (1996.):

    «…još nemamo posve zaokruženi I cjelovit, povijesni I politički, a ne samo ekonomski odgovor na srbijanski Memorandum” (1986.).

    6. DALIBOR BROZOVIĆ (1999.)
    IMMER WIEDER BALKAN – (J)HAZU (1999.):

    «Ne bi bilo loše kada bismo radi potpunosti svoje prirode I bitka obnovili svijest da smo ipak dio (južno)slavenskog svijeta».

    7. IVAN JURIĆ (2003.)
    IMMER BALKAN-RASSISMUS – (J)HAZU (2005.):

    Ekipa na čelu s Pavlom Rudanom, „koji je (potom) izabran za akademika“, manipulirajući s geno-uzorcima, potvrdila je „dotadašnju teoriju o etnogenezi Slavena” i, s tim u svezi, Hrvatima
    „balkanski identitet“.

    8. DUBRAVKO JELČIĆ(2009.)
    IMMER WIEDER MASOHISMUS – (J)HAZU (2009.):

    «…sve do danas HAZU je ustrajala na svojoj odluci, da ne će obnoviti suradnju sa SANU dok se ona javnom izjavom ne odrekne svoga Memoranduma».

    9. ZVONKO KUSIĆ (2013.)
    IMMER WIEDER KAPITULATION – (J)HAZU (2013.):

    Deklaracija o zapadno-balkanskoj strategiji istraživanja i razvoja vizija je osnivača HAZU-a Josipa Jurja Strossmayera, „koja je još prije 150 godina govorila o tome to mi danas činimo“.

    http://www.hrsvijet.net/index.php?...
    http://www.hazud.ch/2014/10/pismo-...
    mazuranic/

  7. Srpski jezik je policentrican jer ima mnogo naziva: hrvatski, crnogorski, bosnjacki, bosanski, licanski, vranjanski, dubrovacki, banatski…I svako je slobodn da taj srpski jezik naziva kako mu se svidja…

  8. Подржавам иницијативу да се освести чињеница о српском полицентричном језику. Исто је и с народом – српским – три вере. Не могу вечито остати конструкције о муслиманима и Црногорцима као народима, морамо уважити опште истине и узусе нормалног, цивилизованог савременог света.

  9. Nekako mi ovo ne mirise lepo. Neka Borka kaze na kom je jeziku napisana deklaracija, pa dalje pricamo.

  10. Где се потписује декларација? Gdje se potpisuje deklaracija? Ђе се потпијује deklaracija? Hoću da potpišem!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.