Ukrajinska kriza u fokusu informativnih emisija u Srbiji 1 EPA/VOLODYMYR PETROV

Tri najzastupljenije teme u najavama vesti centralnih informativnih emisija televizija sa nacionalnom frekvencijom (RTS 1, TV B92, TV Prva, TV Pink i Happy TV) i regionalne kablovske TV N1 su kriza u Ukrajini (16,03%), ekonomska stabilnost u Srbiji (11,54%) i korona virus (8,33%), pokazuju podaci agencije za praćenje i analizu medijskog sadržaja „Kliping“.

Tokom praćenog perioda (7 – 13. mart 2022) u najavama vesti najčešće su se našle teme iz rubrike svet (26,28%), slede sport (20,51%), društvo (16,03%), ekonomija (13,46%), hronika (11,54%), politika (11,54%) i region (0,64%).

Tokom protekle sedmice je, kao i prethodne, glavna tema u rubrici svet bila kriza u Ukrajini.

Ukrajinska kriza u fokusu informativnih emisija u Srbiji 2
Foto: Kliping

U najavama vesti se izveštavalo o sve većem broju stanovništva koje napušta Ukrajinu, pooštravanju sankcija Rusiji, kao i o odluci ruske vlade da zabrani izvoz telekomunikacione, medicinske, automobilske, poljoprivredne, električne i tehnološke opreme do kraja 2022. godine.

Mediji su preneli da cene energenta i žitarica na svetskom nivou vrtoglavo rastu, a da je gas postigao rekordnu vrednost. Na zahtev Rusije hitno je zasedao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi se raspravljalo o tvrdnjama da Ukrajina planira da razvije biološko oružje. Ukrajina i Amerika su odbacile optužbe kao lažne tvrdnje čiji je cilj da opravda Rusiji upotrebu hemijskog oružja u Ukrajini.

Kad je u pitanju ekonomska stabilnost u Srbiji, Vlada Srbije usvojila je Uredbu kojom ograničava maloprodajne cene goriva, zabranjuje točenje mimo rezervoara, smanjuje akcize na olovni benzin i gasna ulja, ali i zabranjuje izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i ulja, u narednih 30 dana. Ovo je tema koja je dominirala rubrikom ekonomije u informativnim emisijama tokom prošle nedelje.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, razgovarao je sa šeficom nemačke diplomatije, Analenom Berbok u Beogradu, kako su mediji preneli, o svim ključnim pitanjima, među kojima je pitanje Kosova i Metohije. Ova tema obeležila je rubriku politike u toku protekle sedmice (1,92%).

Iz rubrike sport izdvojila se vest o mogućem učestvovanju Novaka Đokovića na Mastersu u Indijan Velsu. Mediji su preneli da je Đoković bio na spisku učesnika, sve dok nije došlo do zvaničnog saopštenja da se neće priznati izuzeće za osobe nevakcinisane protiv virusa COVID-19.

U rubrici društvo primarna tema i tokom protekle nedelje bila je pandemija korona virusa u Srbiji. Mediji nastavljaju da izveštavaju o padu broja novozaraženih, kao i o odluci Kriznog štaba da ukine COVID propusnice, a da nošenje maski u zatvorenom prostoru ostaje kao preporuka.

U domenu hronike dominantna informacija u najavama vesti informativnih emisija bila je da je ponovo odloženo ročište kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića pred Specijalnim sudom (5,77%).

Vojni dron sovjetske proizvodnje izvučen je iz dubokog kratera u kojem je ostao nakon što se srušio u Zagrebu, vest je koja se izdvojila u rubrici region (0,64%). Mediji su preneli i saopštenje koje je dao hrvatski ministar odbrane Mario Banožić, da su u delovima letelice pronađeni ostaci avio-bombe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari