Ukupno 3.150 pacijenata prima neku od terapija za lečenje multipla skleroze 1Foto: Jakov Simovic

Pacijenti kojima se danas dijagnostikuje multiple skleroza (MS) u Srbiji, dobijaju adekvatnu terapiju, shodno zdravstvenom stanju i tipu bolesti, što nije bio slučaj do samo pre dve godine, rečeno je danas na tribini Društva za multiplu sklerozu Srbije u Beogradu.

Multipla skleroza je podmukla bolest i od nje u Srbiji boluje oko 9.000 ljudi. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom životnom periodu. Tok bolesti je nepredvidiv, a žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci.

Broj pacijenata na lekovima prve generacije dupliran je od 2020, a na pozitivnu listu stavljene su i najsavremenije, efikasne terapije, koju trenutno prima više od 1.100 obolelih.

Time je utrostručen broj obolelih od multiple skleroze koji se leče na teret RFZO u odnosu na pre dve godine. Država je 2020. na pozitivnu listu uvrstila i visoko efikasne terapije za relapsnu i primarno progresivnu multiplu skleroze, tako da trenutno, ukupno 3.150 pacijenata prima neku od tih terapija.

Od toga, 2.030 pacijenata je na terapijama prve generacije, dok je na najnovijim terapijama 1.120 pacijenata.

Dragana Šutovac Ilić, ispred Društva MS rekla je da je uvođenje inovativnih terapija, cilj koji je konačno ostvaren u Srbiji.

– Od MS boluju najčešće mlađi ljudi, između 20 i 40 godine, i terapija im mnogo znači kako bi vodili što normalniji život. Zahvaljujući angažovanju udruženja, predstavnika države i lekara, koji su prepoznali značaj ranog lečenja uspeli smo u tome. Naime, godinama smo imali situaciju da se pacijentu dijagnostikuje MS, ali da zbog restriktivnih indikacija RFZO, ne može da dobije terapiju. Praktično, pacijent je morao da ima dva ili više pogoršanja (relapsa) bolesti da bi uopšte bio kandidat za terapiju, i to onu prve generacije. Sada su te indikacije za prvu generaciju lekova proširene, a na pozitivnu listu stavljena je čitava paleta savremenih i visoko efikasnih terapija, rekla je Šutović Ilić.

Prof. dr Jelena Drulović, neurolog Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i vodeći stručnjak za MS u našoj zemlji, istakla je da trenutno skoro 40 odsto pacijenata dobija neku od terapija, čime smo se konačno približili evropskom proseku lečenih pacijenata.

– Mi sada možemo da lečimo pacijente kao što se to radi bilo gde u svetu, i to će omogućiti da najveći broj ljudi koji ima ovu bolest, može da živi normalno. Inače, visoko efikasna terapija značajno usporava progresiju bolesti, smanjuje učestalost pogoršanja i poboljšava kvalitet života, istakla je prof. dr Drulović.

Prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministartka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekla je da se danas dešava nešto što se mislilo nemogućim.

– Država je prepoznala potrebe pacijenata obolelih od multiple skleroze. Ministartvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržava aktivnosti 27 lokalnih udruženja i za njihove aktivnosti je izdvojeno 15 miliona dinara. Pored toga, pre samo mesec dana doneli smo Zakon o socijalnom preduzetništvu, koje se odnosi na osobe sa invaliditetom, a u pripremi je da se pravno reguliše i rad od kuće, koji će svakako biti od koristi osobama sa invaliditetom, rekla je prof. dr Kisić Tepavčević.

Zaustaviti progresiju bolesti

Na trribini je govorila i Marija Tomović iz Beograda, kojoj je pre skoro četiri godine ustanovljena MS, primarno progresivni tip. Od decembra prošle godine dobija savremenu terapiju i nada se da će tako zaustaviti pogoršanje bolesti. „Početkom 2019. primetila sam da se saplićem, da imam sporiju motoriku, pamćenje itd. Obratila sam se lekaru i zvanično dobila dijagnozu. U međuvremenu su krenula pogoršanja. Sada, srećom, primam savremenu terapiju i sa novim lekom očekujem da mi se zaustavi progresija bolesti, koju nisam imala prethodna tri meseca, rekla je Tomović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari