Ulična akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv femicida 1Ilustracija/ Foto: Pixabay/ Ninocare

„U Srbiji su tokom 2022. godine ubijene 23 žene i jedna devojčica, što predstavlja povećanje broja ubijenih žena u odnosu na 2021.g. Takođe je u 2022. povećan broj slučajeva u kojima je nasilje bilo prijavljeno pre nego što se desilo ubistvo. Ni u jednom od ovih slučajeva nije ustanovljena lična odgovornost profesionalaca koji svojim postupanjem ili nepostupanjem nisu sprečili da životi ovih žena i dece budu spašeni“, saopštio je Autonomni ženski centar.

Kako se navodi, posebno zabrinjava činjenica da protiv sudije i zamenika tužioca, koji su omogućili učiniocima da izvrše femicid nisu pokrenuti čak ni disciplinski postupci pred Visokim savetom sudstva odnosno Državnim većem tužilaca.

„Smatramo da slučajevi u kojima institucije nisu zaštitile živote žena i devojčica ozbiljno narušavaju poverenje žrtava, jer žrtve stiču utisak da ih institucije neće zaštiti kada prijave nasilje, što je na žalost i dalje iskustvo velikog broja žena koje su o tome svedočile na društvenim mrežama pod #nisamprijavila. Zabrinute smo zbog velikog broja ubijenih žena koje nikada nisu prijavljivale nasilje, iako se iz novinskih članaka moglo pročitati da su primarna porodica i prijatelji ubijene žene godinama unazad znali da ona doživljava ili je doživljavala nasilje”, navodi se u saopštenju.

AŽC poziva Ministarstvo pravde da u predloge Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu unese odredbu po kojoj će se postupanje odnosno nepostupanje sudije/tužioca koje je dovelo do nastupanja smrtnog ishoda ili teškog povređivanja oštećene ili svedoka, smatrati težim disciplinskim prekršajem.

Takođe, traže od Vlade Srbije da uspostavi Nacionalni mehanizam za praćenje i analizu slučajeva femicida.

Autonomni ženski centar sa srodnim udruženjima stoga na Međunarodni dan borbe protiv femicida organizuje uličnu akciju sutra, 6. decembra od 13h do 14h, na Trgu Republike, pod nazivom „Stop ubijanju žena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari