Uložena žalba na presudu Katarini Rebrači 1Katarina Rebrača Foto: Youtube

Više javno tužilaštvo u Beogradu uložilo je žalbu na prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu od 22. jula 2022. godine kojom su Katarina Nikol Rebrača, Slađana Mironija i Mirjana Hristić oslobođene od optužbi da su izvršile krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica, saopštilo je ovo tužilaštvo.

Tužilaštvo žalbom traži da Apelacioni sud u Beogradu sam presudi u ovom predmetu u skladu sa članom 455. stav 2 Zakonika o krivičnom postupku, pošto je prvostepena presuda već jedanput ukidana.

Prvom prvostepenom presudom, podsećamo, sve tri okrivljene bile su proglašene krivim i osuđene na zatvorske kazne.

Žalba je uložena zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka i zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, s obzirom da postoji potpuna nejasnost o činjenicama koje su predmet dokazivanja, kao i znatna protivrečnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržini iskaza datih u postupku i zapisnika o njima, a što je dovelo do pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, navodi VJT u saopštenju.

Tužilaštvo smatra da iz dokaza proizlazi da je Rebrača kao odgovorno lice Dobrotvornog fonda “Katarina Rebrača” za prevenciju raka dojke, iskoristila svoj položaj i ovlašćenja u periodu od 2006. do 2010. godine i pribavila protivpravnu imovinsku korist od 22.584.619,80 dinara, čime je izvršila krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica. Njoj su u tome pomogle Mironija i Hristić.

U detaljnoj žalbi na presudu tužilaštvo pored ostalog navodi da su okrivljene Mironija i Hristić postupale sa direktnim umišljajem, svesne protipravnosti svog dela kada su, Mironija, kao osnivač agencije “Top image” i Hristić kao osnivač agencije “Mima art” na ime navodno izvršenih usluga na osnovu faktura koje su ispostavile Fondu bez prateće dokumentacije, svesne da preko svojih agencija nisu pružile usluge Fondu – podizale novac, a potom ga predavale Rebrači.

Nasuprot stavu suda, tužilaštvo smatra da je Rebrača sredstva sa računa Fonda koristila za svoje potrebe suprotno aktu o osnivanju Fonda, kojim je predviđeno korišćenje sredstava isključivo za ciljeve Fonda.

Ona je sa računa Fonda vršila plaćanje avionskih karata i aerodromskih taksi za sebe, porodicu, prijatelje, kao i modne kreatore, podizala je novac za lične potrebe koje nemaju nikakve veze sa dobrotvornim fondom i plaćala niz drugih usluga, a što proizlazi iz materijalnih dokaza i ekonomsko-finansijskog veštačenja, ističe Više javno tužilaštvo.

Kako podsećaju, tužilaštvo je u završnoj reči sudu predložilo da Rebraču osudi na kaznu zatvora od najmanje tri godine i 10 meseci, a Slađanu Mironju i Mirjanu Hristić na kazne zatvora od po godinu dana.

Prvom prvostepenom presudom, koja je ukinuta odlukom Apelacionog suda u Beogradu, sve tri okrivljene bile su proglašene krivim i osuđene na zatvorske kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari