Umro Paja Francuski, bivši predsednik opštine Kikinda 1Foto: LSV

Nakon kraće i teške bolesti, u subotu je, u 74. godini, preminuo Paja Francuski, nekadašnji predsednik opštine Kikinda, pokrajinski poslanik i potpredsednik Vlade Vojvodine.

Osnovnu i srednju školu završio je u rodnoj Kikindi, a Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, i potom je skoro ceo radni vek proveo u Naftagasu, kasnije NIS-u, na odgovornim inženjerskim poslovima.

Bio je početkom devedesetih među osnivačima kikindskog ogranka Lige socijaldemokrata Vojvodine i njen prvi odbornik u kikindskom parlamentu 1992. godine. Četiri godine kasnije, pošto su pobedu na lokalnim izborima odnele opozicione koalicije „Vojvodina“ i „Zajedno“, izabran je za predsednika opštine.

Nakon pobede opozicije 2000. godine na svim nivoima, Francuski prelazi u Izvršno veće Vojvodine i zadužuje funkciju pokrajinskog sekretara za energetiku i rudarstvo, a ujedno je i potpredsednik Pokrajinske vlade. Još neku godinu po završetku četvorodišnjeg mandata ostao je politički aktivan, a samo je još 2012. godine nakratko vratio na političku scenu, predvođeni lokalnu listu Koalicije „Preokret“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari