UN zabrinute zbog incidenata veličanja ratnih zločina u Srbiji i BiH   1FOTO:https://www.sandzaklive.com

Visoki komesarijat UN za ljudska prava izrazio je duboku zabrinutost zbog nedavnih incidenata u BiH i Srbiji, gde su pojedinci veličali „zločine i osuđene ratne zločince, napadali određene zajednice govorom mržnje, a u nekim slučajevima i direktno podsticali na nasilje“, preneo je Glas Amerike.

Više je pitanja u tom smislu

Ko je kriv, odgovoran ako vam više odgovara taj termin, za stanje energetskog sistema Srbije, vi kao resorna

Saopštenje se odnosi na incidente koji su se dogodili na nekoliko lokacija u Republici Srpskoj, uključujući Bijeljinu, Prijedor, Foču, Gacko, Višegrad i Brčko, kao i u Priboju i Novom Pazaru u Srbiji.

UN upozoravaju da postoji strah i rizik da će takva dela nastaviti da se dogadjaju i intenziviraju tokom 2022. godine, kada se izbori održavaju i u Srbiji i BiH.

Specijalna savetnica za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu (Alice Wairimu) izrazila je sličnu zabrinutost i uznemirenje zbog toga što su u incidentima targetirane pojedine zajednice na osnovu etničkog ili verskog identiteta.

Vairimu Nderitu je ponovila apel na sve na odgovornim pozicijama da rade na izgradnji poverenja i budućnosti u kojoj neće biti mesta poricanju genocida, ratnih i zločina protiv čovečnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari