United Grupa B.V. i njena matična kompanija Summer BidCo B.V. uspešno su formirale cene za emitovanje obveznica u ukupnom iznosu od 1,73 milijarde evra 1Foto: Promo

United Grupa (UG) je iskoristila povoljan tržišni ambijent kako bi uspešno finalizovala rundu finansiranja od 1,73 milijarde evra, zahvaljujući snažnom operativnom poslovanju koje se ogleda kroz konstantan rast prihoda i EBITDA.

Sredstva će biti iskorišćena za prevremenu otplatu postojećih obezbeđenih obveznica koje dospevaju 2026. i 2029. godine, postojećih Pay-If-You-Can PIK obveznica koje dospevaju 2025. godine, kao i za otplatu revolving kreditne linije (RFC). Na taj način, United Grupa produžava dospeće obaveza koje su dospevale 2025. i 2026. godine, smanjuje troškove kamata na refinansiranim obveznicama za 2029. godinu i dodatno jača svoju kapitalnu strukturu.

Dosledan i kontinuiran rast prihoda i poslovne dobiti (prilagođene EBITDA-e po prosečnim godišnjim stopama rasta od 32% i 28% između 2015. i 2022. godine), značajan napredak u obimu i diversifikaciji poslovanja, kao i poboljšana valutna struktura u poslednjim godinama, zajedno sa transakcijom razduživanja TowerCo, doveli su do potvrde kreditnog rejtinga United Grupe od strane agencija Moody’s (B2, stabilan) i S&P (B, pozitivan). Transakcija je naišla na pozitivan odziv investitorske zajednice, rezultirajući značajno većom potražnjom od zahtevanog iznosa za refinansiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari