UNS: Grad Sombor da ne krije podatke o konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja 1UNS Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas od nadležnih u Gradskoj upravi grada Sombora da, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavi dokumentaciju sa prošlogodišnjeg konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog značaja redakciji portala Subotičke.rs.

Kako su iz UNS-a naveli u saopštenju, tražena dokumentacija ne predstavlja „poverljiv dokument privatnog preduzeća“, „tajni podatak“, niti „profesionalnu ili poslovnu tajnu“, kako su iz Gradske uprave napisali u odgovoru uredniku tog portala Branku Žujoviću.

„Žujović je po Zakonu od somborske gradske uprave tražio tekst projekta ‘Osnaži se’ za koji je firma ‘Video kreativa tim’ iz Crvenke, preduzetnika Milana Švelja, na prošlogodišnjem konkursu dobila 1,8 miliona dinara, kao i dokumentaciju o pravdanju projekta“, piše u saopštenju.

Raspodela budžetskog novca za medijske sadržaje, imena članova konkursnih komisija, iznos dodeljenog novca projektima, dokumentacija o pravdanju odobrenih projekata, kako su naveli iz UNS-a, „jesu legitiman predmet interesovanja novinara i građana, u javnom su interesu i niko po zakonu nema pravo da ih uskrati“.

„UNS već godinama upozorava da nereprezentativna novinarska i medijska udruženja, koja nisu prepoznata po zaštiti prava novinara i medijskih sloboda, apsolutno dominiraju u komisijama za raspodelu budžetskog novca, što za posledicu ima sunovrat sistema projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od javnog značaja uvedenog 2014. godine“, navodi se u saopštenju.

Istakli su da UNS podržava istraživanje redakcije Subotičke.rs i ohrabruje medije da istražuju ovu temu koja je „od izuzetnog značaja za opstanak novinarstva i medija u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.