UNS: List Politika bez urednika 1Foto: Stanislav Milojković

List Politika nema glavnog i odgovornog urednika od jula 2016. godine kada je glavnoj urednici Ljiljani Smajlović uručen otkaz, a od tada su za vršioce dužnosti imenovani Žarko Rakić, do njegovog odlaska u penziju, i Marko Albunović koji je Rakića na mestu vršioca dužnosti nasledio pre pet meseci, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije.

List od prošle godine nema ni zamenika glavnog urednika, a impresum Politike postaje jedna od najzanimljivijih rubrika – na mestu gde treba da piše ime urednika spoljno-političke rubrike, koja je najprestižnija od osnivanja lista, može se videti samo beli, upražnjeni prostor, ukazuje UNS.

Iz toga se zaključuje da ovaj list nema urednika spoljne rubrike, a na sajtu ovog lista, umesto imena urednika rubrike „Svet“ stoji samo imejl rubrike.

Na tom mestu bio je novinar Vladimir Vukasović koji je pre nekoliko meseci prešao na TV Prva, a direktorka Politike novine i magazini (PNM) Mira Glišić Simić nije potpisala rešenje o novom uredniku.

V.d. glavnog urednika Marko Albunović, do objavljivanja teksta, nije odgovorio UNS ko sada uređuje rubriku „Svet“ i kada će novi urednik biti imenovan.

Urednica noćne rubrike Olivera Veselinović, čije se ime nalazi u impresumu, otišla je u penziju, a novog urednika je izabrala direktorka PNM Glišić Simić, koja nije odgovarala na poziv i poruke UNS o novom uredniku.

Posle privatizacije Večernjih novosti i Tanjuga, UNS ukazuje i da Politika ostaje poslednji medij u kojem država ima vlasništvo.

Akcionom planom za primenu Medijske strategije predviđen je potpuni izlazak države iz vlasništva Politike AD do četvrtog kvartala 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari