UNS: Povećan broj pretnji novinarima, kuriozitet prijave za izveštavanje sa ekoloških protesta 1Foto: N. Jakovljević

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je da je prethodnih godinu dana u medijskoj sferi obeležio povećan broj pretnji i uvreda novinarima preko društvenih mreža i podnošenje prekršajnih prijava protiv novinara koji su izveštavali sa ekoloških protesta kao i SLAP tužbi koje, kako se navodi, ugrožavaju slobodu medija.

U saopštenju povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, udruženje je upozorilo da je „vrhunac ugrožavanja“ sigurnosti novinara u Srbiji u prethodnih godinu dana bilo štampanje uvredljivog letka – poternice za glavnom i odgovornom urednicom Podrinskih Isidorom Kovačević kojim je bio oblepljen Šabac, pri čemu organizatori i nalogodavci te akcije još nisu pronađeni.

„Godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiće po upozorenjima koje je policija na kućnom pragu saopštavala novinarima da će snositi zakonske posledice za kršenje javnog reda i mira ukoliko se pojave na ekološkim protestima“, piše u saopštenju.

Udruženje je podsetilo i na SLAP tužbe kojima je kompanija Milenijum tim tražila od više lokalnih medija po 100.000 evra za naknadu materijalne štete zbog povrede ugleda „samo zato što su preneli optužbu funkcionera Narodne stranke sa konferencije za novinare na račun te kompanije“.

„Ne možemo ni da kažemo da ima napretka u načinu raspodele novca za sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja od javnog značaja. Naprotiv, organizacije i asocijacije kojima rukovode vlasnici provladinih lokalnih medija preko komisija koje formiraju sa lokalnim samoupravama dodeljuju novac svojim medijima obesmišljavajući zakon i smisao sistema projektnog sufinansiranja“, piše u saopštenju UNS.

Podsetili su da još nije doneta pravosnažna presuda za ubistvo vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina, Slavka Ćuruvije kao i da nije podignuta optužnica za ubistvo jagodinskog novinara Milana Pantića iz 2001. godine.

Upozorili su i da se „ne nazire“ formiranje Međunarodne ekspertske komisije koja bi na osnovu dve rezolucije Evropske federacije novinara, istražila slučajeve ubijenih i kidnapovanih novinara na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine.

Udruženje je zatražilo da protiv svih novinara koji su izveštavali sa ekoloških protesta budu obustavljeni prekršajni postupci, da tužilaštva i policija efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju
javnost.

UNS je pozvao novinare i medijske radnike da „bez odlaganja“ prijavljuju ugrožavanja bezbednosti i pritiske kojima su izloženi koristeći Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara i SOS telefon.

Zatražili su da se zakonom propiše zaštita od SLAP tužbi, odnosno nerealnih novčanih odšteta koje ugrožavaju slobodu medija kao i da se zakonom i pravilnikom o projektnom sufinansiranju medijskog sadržaja propišu kriterijumi koje moraju da ispunjavaju organizacije i asocijacije koje predlažu članove komisija za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja kao i pojedinci, medijski eksperti.

„Zahtevamo da nova Vlada podrži predloge Komisije za istraživanje ubistava novinara kako bi što pre bila podignuta optužnica za ubistvo Milana Pantića i bile rasvetljene okolnosti smrti novinarke Dade Vujasinović kao i da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine počne da radi svoj posao i kada su u pitanju sudbine više od 40 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, u toku NATO agresije 1999, kao i na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine“, naveli su iz UNS.

Pozvali su kosovske institucije i međunarodnu upravu na Kosovu da hitno formiraju Međunarodnu ekspertsku komisiju u kojoj će biti i predstavnici novinarskih udruženja, radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine i zatražili da pregovori Kosova o viznoj liberalizaciji sa EU budu uslovljeni rezultatima tih istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari