UNS pozvao novinare da sutra dođu na izricanje presude za paljenje kuće kolege Milana Jovanovića 1Novinar Milan Jovanović Foto: Beta/ Miloš Miškov

U Beogradu će sutra biti izrečena prvostepena presuda optuženima za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, najavilo je Udruženje novinara Srbije (UNS) o čemu se sudski postupak vodi od aprila 2019. godine.

UNS je pozvao novinare da u što većem broju dođu na izricanje presude u 09.00 u Drugom osnovnom sudu i time pruže podršku Milanu Jovanoviću i njegovoj supruzi Jeli Deljanin.

Presuda će biti izrečena Dragoljubu Simonoviću koji se tereti da je podstrekivao na paljenje kuće 12. decembra 2018. godine u Vrčinu kod Beograda zbog tekstova Jovanovića o njegovom radu dok je bio predsednik Opštine Grocka, biće izrečena i drugooptuženom Vladimiru Mihailoviću, kao i Aleksandru Marinkoviću, koji se tereti da je direktan napadač na kuću novinara.

UNS traži da državni organi što pre privedu Marinkovića kome se više od godinu dana sudi u odsustvu.

Udruženje dve godine i dva meseca od zločina očekuje pravdu za Jovanovića, žrtvu najtežeg napada na novinare u poslednjih desetak godina.

„UNS smatra da presuda treba da pošalje nedvosmislenu poruku da zločini nad novinarima neće ostati nekažnjeni i da će država posebno zaštititi lokalne novinare i medije koji su izloženi većim pritiscima prilikom istraživanja malverzacija javnih funkcionera“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari