UNS: Stop senzacionalističkom izveštavanju o porodičnim tragedijama i samoubistvima 1Ilustracija Foto: Brotin Biswas

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je senzacionalizam, neprimerene fotografije i objavljivanje informacija o samoubistvu koje nemaju značaj za javno informisanje i poziva urednike i novinare da sa takvim, kao što je današnje izveštavanje najčitanijih onlajn medija o porodičnoj tragediji i samoubistvu mladića u Beogradu, prestanu, jer je to drastično kršenje Kodeksa novinara Srbije.

„UNS poziva urednike i novinare da se uzdrže od neprimerenog izveštavanja o porodičnim tragedijama i samoubistvima jer se na taj način ne informiše javnost, već direktno nanosi šok, dodatni bol i patnja porodicama“, navodi se u saopštenju.

Kodeks novinara Srbije je izričit da je novinaru zabranjeno da koristi neprimerene, uznemiravajuće i sve druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu. Novinara Kodeks obavezuje da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše kao i dostojanstvo žrtve.

UNS ističe da novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije o nesrećama i tragedijama.

UNS obaveštava javnost da žalbe na rad novinara zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije bilo ko može podneti sudovima časti novinarskih udruženja koji postupaju u slučaju da je novinar njihov član, dok žalbe na kršenje Kodeksa od strane medija oštećeni mogu da podnesu Savetu za štampu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari