UNS: Utvrditi odgovornost policajaca i demonstranata koji su pretili, ometali i vređali novinare 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je večeras da se utvrdi odgovornost policajaca i demonstranata koji su pretili, ometali i vređali novinare prilikom izveštavanja sa Evroprajda i kontraprotesta.

To udruženje zatražilo je u saopštenju i da se utvrdi odgovornost policajaca koji su novinaru agencije Fonet Davoru Lukaču naredili da napusti javni prostor između zgrade Predsedništva i Skupštine grada Beograda.

Lukač je za UNS rekao da su policajci pokušali da ga oteraju kada su priveli desetak maloletnika, iako je imao vidno istaknutu novinarsku legitimaciju.

Nakon što je odbio da ode, policajac mu je tražio ličnu kartu i odveo do policijskog vozila, gde su mu „uz verbalne napade tražili da skine kabanicu, izvadi sve iz džepova i preda im svoju torbicu“.

„Nisu mi dali broj identifikacije niti pokazali značku. Nisam mogao znati da li su to zaista policajci ili huligani koji su obučeni u uniforme policije. Međutim, u jednom trenutku je prišao čovek za kojeg verujem da im je starešina, izvinio mi se zbog neugodnosti, tražio da mi vrate stvari i puste me“, rekao je Lukač.

On je istakao da se zbog toga žalio sektoru unutrašnje kontrole ministarstva unutrašnjih poslova, navodeći da su mu policajci rekli „da ih je baš briga za zakon“, kada im je govorio da ga ne poštuju.

UNS ističe i da su ekipu TV Tanjug vređala dvojica mladića, a jedan nasrnuo na njih, dok su izveštavali sa okupljanja ispred hrama Svetog Save, gde je prećeno i novinaru N1 Petru Gajiću, kome je mladić sa kapuljačom i maskom „zabranio da snima i uzeo telefon iz ruke“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari