UNS: Većina redakcija na srpskom jeziku nije bila pozvana da izveštava sa sastanka o ZSO u Ambasadi SAD u Prištini 1Foto: Pixabay/Leonhard_Niederwimmer

Udruženje novinara Srbije (UNS) i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije su danas protestovali jer „većina redakcija na srpskom jeziku nije bila pozvana da izveštava“ sa sastanka u utorak u Ambasadi SAD u Prištini o Zajednici srpskih opština.

Protestovali su i jer je snimatelju Radio-Televizije Srbije, Vladimiru Miliću, kosovski policajac zabranio da posle tog sastanka snimi zgradu Ambasade SAD.

Uz zahtev Ambasadi SAD u Prištini da svim srpskim medijima omogući da prate dogadjaje koje ona organizuje, dva novinarska udruženja su navela da je „neprihvatljiva selekcija medija“, te da je, ukoliko je to nužno zbog tehničkih razloga, organizator dužan da odgovori po kojim principima „bira medije“.

Upozorili su da se „onemogućavanjem i ograničavanjem rada“ novinara krši pravo na informisanje, garantovano međunarodnim konvencijama, i podsetili da je važno da svi mediji koji rade na Kosovu mogu da prenesu informacije sa sastanaka na kojima se raspravlja o pitanjima važnim za Srbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari