Uprava: Svi osuđenici niškog zatvora od jutros uzimaju hranu 1Niški zatvor Foto: Beta/Saša Đorđević (arhiva)

Svi osuđenici u Kazneno – popravnom zavodu Niš koji juče nisu želeli da uzmu ručak iz zavodske kuhinje od jutros uzimaju hranu, saopštila je danas Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

– Netačna je informacija da je juče „većina osuđenika“ štrajkovala glađu, već je tačno da 400 osuđenika od njih 1656 nije uzelo ručak koji se priprema u zavodskoj kuhinji. Pritom je svim osuđenicima koji nisu želeli da se pojave na ručku, sve vreme bilo omogućeno da kupuju hranu u zavodskoj kantini, kao i da koriste hranu iz paketa, koje su uredno dobijali u proteklom periodu- naveli su u Upravi.

Grupa od dvadesetak predstavnika Udruženja za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih „Novi početak“ i članova porodica osuđenika okupilo se juče ispred niškog KPZ-a u znak podrške osuđenicima koji, kako su kazali, štrajkuju glađu zbog „potpuno neadekvatnog zbrinjavanja i lečenja“ onih koji su inficirani ili suspektni na korona infekciju, od koje navodno masovno oboljevaju.

U današnjem saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija se naglašava da svi osuđenici u Srbiji kod kojih je registovano prisustvo korona virusa imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu i „dobijaju lekove koji se nalaze na pozitivnoj listi Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, a zavodi su im obezbedili i neophodne vitaminske suplemente za jačanje imuniteta“.

Prema navodima nadležnih u Upravi, osuđenici se leče kao i svi drugi građani Srbije, a u niškom KPZ od početka epidemije u martu testirano više od 900 osuđenika.

Oni su negirali tvrdnje da su za redovne posete osuđenicima potrebni PCR testovi, naglašavajući da posetioci tokom takvih poseta moraju da imaju zaštitne maske, dok „za osuđenike zavodi obezbedjuju maske, rukavice i vizire“. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, potreban je jedino bračnim drugovima, deci i roditeljima za posete u posebnim prostorijama.

Predsednik Udruženja „Novi početak“ Ivan Mitić rekao je na jučerašnjem protestu da „oko 700 osuđenika niškog KPZ-a štrajkuje građu” zbog neadekvatnog tretmana i terapije u vezi sa epidemijom korona virusa.

– Udruženje dobija na stotine poziva što od osuđenika, što od njihovih porodica. Veliki su problemi, osuđenici nemaju adekvatnu lekarsku negu, ne dobijaju lekove. PCR testovi su preskupi, da bi tročlana porodica posetila osuđenika potrebno im je 27.000 dinara- rekao je on.

Prema njegovim rečima, osuđenici u niškom KPZ imaju velike primedbe na rad uprave tog zavoda i na pojedince „koji ne obavljaju savesno posao za koji su plaćeni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari