Uprava za izvršenje krivičnih sankcija reagovala na tvrdnje advokata Ninića da je zdravstveno stanje Čedomira Kokanovića bilo ugroženo 1Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Advokat Ivan Ninić saopštio je juče na društvenoj mreži X (bivši Tviter) da je advokat Čedomir Kokanović, koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio dva dela na štetu predsednika Advokatske komore Vojvodine Vladimira Beljanskog, u teškom zdravstvenom stanju prebačen iz zatvora u Osnovni sud u Novom Sadu, a potom, brzom intervencijom sudije, pozvana je hitna pomoć i izvršen je pregled u sudnici, te prevezen na pregled u Klinički centar Vojvodine, a danas je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija demantovala pomenute navode.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Povodom izjave advokata Ivana Ninića na društvenoj mreži IKS da je njegov branilac Č. K. iz pritvora Okružnog zatvora u Novom Sadu doveden juče na suđenje u „teškom zdravstvenom stanju“, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija najoštrije odbacuje ovu tvrdnju i ističe da se nijednom nije desilo da zdravlje pritvorenog Č. K. bude ni na koji način ugroženo.

Ono što je istina jeste da je ovo lice juče pre suđenja pregledao zavodski lekar i prepisao mu terapiju za mučninu i na isti taj simptom se Č.K. požalio kasnije i na suđenju zbog čega su ga u sudnici pregledali i lekari Hitne pomoći.

Na osnovu preporuke lekara Hitne pomoći a uz saglasnost sudije, pripadnici Službe za obezbeđenje OZ Novi Sad su ga odvezli u Klinički centar Vojvodine gde su obavljene laboratorijske analize i specijalistički pregled nakon čega je on vraćen u pritvorsku jedinicu.

Da su tvrdnje advokata Ninića tačne, postavlja se logično pitanje zašto Č.K. nije prevezen sanitetom u kome osobi u teškom zdravstvenom stanju može da se pruži neodložna lekarska pomoć umesto što je prevezen specijalnim vozilom OZ Novi Sad kojim se i inače voze sva pritvorena lica i, u konačnom, zašto ovo potencijalno životno ugroženo lice nije odmah zatim hospitalizovano?

Ističemo da je ovo lice ponovo danas pregledao zavodski lekar OZ Novi Sad koji je zaključio da lice nema tegobe od prethodnog dana niti ima potrebe za hospitalnim lečenjem.

S obzirom da je advokat Ninić i ranije dovodio u sumnju medicinsku negu koju njegov branilac dobija, ističemo da Č.K. od dolaska u pritvorsku jedinicu 28.1.2024. godine dobija svu potrebnu medicinsku negu, kako u zavodskoj Službi za zdravstvenu zaštitu, kao i u drugim zdravstvenim ustanovama gde su obavljani specijalistički pregledi.

Zarad istine, Č.K. je pregledan odmah po prijemu u pritvorsku jedinicu OZ Novi Sad 28.1.2024. godine kada je zavodskog lekara upoznao sa hroničnom bolešću od koje se leči i sa inovativnom terapijom koju prima, ali iznošenje više detalja značilo bi kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Na osnovu dokumenatacije koju je Č.K. kasnije dostavio zatvoru, on je odveden 12.3.2024. godine na kontrolu nadležnom lekaru specijalisti u bolnici u Novom Sadu na osnovu čijeg izveštaja je jasno da nije došlo do pogoršanja hronične bolesti i da treba da se nastavi sa primenom inovativne terapije, a da se u međuvremenu nastavi sa drugom potrebnom terapijom za ovo lice.

Zbog specifičnog načina nabavke, a kako bi se što pre nastavilo sa primenom inovativne terapije, njen nastavak je zakazan na referentnoj klinici u Beogradu ove sedmice.

Ovom licu su takođe prethodno 2.2.2024. i 8.3.2024. godine urađene sve potrebne laboratorijske pretrage u zavodu, odnosno u bolnici kod lekara specijaliste koje takođe nisu ukazale na bilo kakvo pogoršanje zdravstvenog stanja.

Iz svega navedenog, jasno je da Č.K. dobija, kao i sva druga lica lišena slobode, svu neophodnu zdravstvenu zaštitu i žao nam je što advokat Ninić želi da obmane javnost plasirajući na društvenoj mreži IKS uznemiravajuće laži o zdravstvenom stanju njegovog branioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari