Advokati Ninić i Rajić: Kolega Čedomir Kokanović sa ročišta hitno prevezen na pregled u KCV 1Foto: (1)A.K./ATAImages; (2)FoNet/Milica Vučković(3)Medija centar

Advokat Ivan Ninić saopštio je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) da je advokat Čedomir Kokanović, koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio dva dela na štetu predsednika Advokatske komore Vojvodine Vladimira Beljanskog, u teškom zdravstvenom stanju prebačen iz zatvora u Osnovni sud u Novom Sadu, a potom, brzom intervencijom sudije, pozvana je hitna pomoć i izvršen je pregled u sudnici, te prevezen na pregled u Klinički centar Vojvodine.

„Danas je u teškom zdravstvenom stanju, sa lisicama iz leđa, na ročište (zbog KD uvreda, na Viberu) iz zatvora u Osnovni sud N. Sadu sproveden kolega Čedomir Kokanović“, navodi na početku Ninić.

Kako ističe, sud i zatvor su mesec i po dana u posedu lekarske dokumentacije, te im je poznato im da je do 31. januara morao da primi redovnu terapiju u Instititu za reumatologiju u Beogradu, o šta su se svi „oglušili, kljukali su ga lekovima i pored dostavljenog pisanog mišljenja dva lekara sa Instituta“.

„Dva puta su odbijene žalbe na pritvor koje smo pisali kolega Jovan Rajić i ja, smatraju da je samo pritvor od 60 dana adekvatna mera, zbog dva stikera na Viberu i pesmice na Tviteru, kažu sudije u svojim odlukama da zatvor ima adekvatnu lekarsku službu“, piše u objavi.

Ninić podseća i da su pre sedam dana činjenicama pokušali da alarmirmiraju javnost, da ukažu na „ovaj fenomem koji je prisutan kod novosadskog pravosuđa“, ali i da, nažalost, šira javnost nije zainteresovana za ljudski život i primer zloupotrebe mere pritvora u Srbiji.

Aludirao je Ninić na Protestni odbor advokata koji je pre sedam dana na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru pozvali sve advokate da se uključe u odbranu kolege Kokanovića i predložili da se „krene u kontraofanzivu“ i podnesu kolektivne krivične i disciplinske prijave protiv svih učesnika u tom postupku – uključujući Beljanskog, postupajućeg tužioca i postupajuće sudije, ali i upozorili na loše zdravstveno stanje pritvorenog kolege.

„Jedina reakcija je bila da Osnovni sud u Novom Sadu izda sramno saopštenje, da zaštite svoje sinekure, da najoštrije osude to što ih neko poimence proziva, jer su navikli da im niko nikada ime ne spomene, dok sprovode teror, pod plaštom ‘slobodnog sudijskog uverenja'“, napisao je Ninić danas uz objavu dela saopštenja.

Kako se navodi u istom, sud u Novom Sadu oštro je osudio „neprimereno istupanje i prozivanje vršilaca pravosudnih funkcija po imenu i prezimenu povodom odlučivanja o pritvoru okrivljenom Čedomiru Kokanoviću“.

„Smatramo da se na taj način urušava ugled vršilaca pravosudnih funkcija, a sve sa ciljem da se izazove nepoverenje građana u pravosudni sistem, te ovom prilikom ističemo da se ovakvim postupcima grubo krši načelo nezavisnosti i samostalnosti sudija i sudova u postupanju“, piše u saopštenju.

Ninić se kratko osvrnuo i na samo saopštenje suda u Novom Sadu.

„To je društvo u kome živimo, to je pravosudna grana vlasti i to je foto-robot ‘kriminalca’ danas u Srbiji. Da ne zaboravim: kolegi Čedomiru Kokanoviću pritvor je odredila sudija Tatjana Žarković, a predložila je tužilac Stanislava Kolarski. Pošto oni ne vole da im se bilo gde ime spomene“, zaključio je u svom obraćanju advokat Ninić na društvenoj mreži X.

Ninić je objavio i deo samo tužbe u kojoj se navodi da je protiv Kokanovića ista podneta zbog toga što je 8. marta 2020. godine uvredio Vladimira Beljanskog tako što je sa svog mobilnog telefona, na kom je prethodno napravio nalog na društvenoj mreži Viber, kao član grupe „NE DAM 67 ADV Srbije“, koja broji preko 200 članova, uputio poruke sledeće sadržine: „Pa komorske lopine će morati da promovišu vrline…. kako se avansom od kasnijeg pokriva avans prethodnog službenog puta, kako se kradu komorkse pare izmišljenim i nepotrebnim službenim putevima, kako lapati pare iz komorske kase za avio kartu svoje žene (Gostiljac, Beljanski) itd, itd“, piše na slici koju je objavio advokat Ninić.

„Verujem da će kolega Čedomir Kokanović preživeti ovaj pritvor i izaći još jači, ali zbog ‘elite’ koja neguje rafiniranu kulturu izražavanja, ovako izgleda jedna u nizu od ‘optužbi’ u predmetu u kome je danas u 11h trebalo da bude saslušan“, napisao je Ninić uz objavu dela tužbe.

I advokat Jovan Rajić oglasio se povodom novih informacija o stanju advokata Čedomira Kokanovića.

„Do ovoga je dovelo pritvaranje kolege Čedomira Kokanovića zbog dva stikera i pesmice i produženja pritvora da ne bi ponovio delo, čitaj, da ne bi opet napisao pesmicu. Novosadski preki sud je u potpunosti za ovo odgovoran, a večna sramota na advokatskim komorama za ćutanje i okretanje glave“, kratko je istakao Rajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari