Uprava za krivične sankcije negira da Goran Džonić štrajkuje glađu: Viši sud u Nišu još preispituje optužnicu zbog ubistva porodice Đokić od pre više od godinu dana 1Više javno tužilaštvo Niš: Foto: V. Torović

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija negirala je da je Goran Džonić, okrivljen da je učestvovao u brutalnom ubistvu tročlane porodice Đokić iz Aleksinca u u noći između 26. i 27. septembra prošle godine u aleksinačkom selu Moravac, a koji se nalazi u pritvoru u Kazneno- popravnom zavodu Niš, stupio u štrajk glađu.

“Nije tačno da ovo pritvoreno lice štrajkuje glađu. On je uzeo doručak 14. decembra, a nije želeo da jede zavodsku hranu u vreme ručka i večere. Već 15. decembra nastavio je da jede zavodsku hranu. Nije se izjasnio da štrajkuje glađu već je naveo da neće da jede hranu pripremljenu u Zavodu u vreme ručka i večere 14. decembra. Sva lica lišena slobode, inače, osim mogućnosti da jedu zavodsku hranu, kupuju hranu i na zavodskoj kantini i dobijaju je putem paketa, što je slučaj i sa pritvorenim G. Dž”, rekli su za Danas u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija povodom nezvaničnih informacija u javnosti da pritvoreni Džonić štrajkuje glađu.

U Upravi su kazali da kazneno- popravni zavodi evidentiraju da neki pritvorenik ili osuđenik štrajkuje glađu kada je prošlo 24 časa od prvog neuzimanja hrane. Prema tom kriterijumu, Đonić nije bio u ovoj vrsti protesta.

“Tokom redovnog pretresa sobe, kod pritvorenog G. Dž. pronadjene su tablete koje inače ima u terapiji, kao i dve zaoštrene olovke na čijem vrhu su se nalazili zalepljeni parčići žileta koja lica inače koriste za održavanje higijene. Tako da nisu tačne ni informacije u javnosti da su prinađeni bodeži, odnosno sečiva u pravom smislu te reči. KPZ Niš je, u skladu sa zakonom, o ovome obavestio policiju i nadležni sud”, rekli su u Upravi.

Goran Džonić je, inače, uhapšen 20. oktobra prošle godine, a u istrazi je negirao da je ubio Đokiće, ali je na nekoliko saslušanja priznao da ih je pratio i da je bio svedok ubistva, zbog toga što su ga, kako je naveo, braća A. M. i K. M. iz Moravca primorali ucenama i pretnjom da će mu pobiti sinove.

Protiv ove braće nije podignuta optužnica i oni su pušteni iz pritvora.

Okrivljeni Džonić je, takođe, sa zločinom povezao i svoje sinove Milana i Stefana, što je kasnije negirao.

Milan je u martu ove godine pušten iz pritvora u kojem se nalazio skoro šest meseci i nije okrivljen za učešće u ubistvu.

Stefan je bio u pritvoru do sredine prošlog meseca, u kojem je proveo duže od godinu dana, a Više javno tužilaštvo je ostalo pri otužnici protiv njega, koju je inače treći put dopunilo i doradilo, po nalogu Višeg suda koje optužnicu dva puta nije prihvatilo.

“Uveliko radimo na najnovijem preispitivanju optužnice i odluka se očekuje u najkraćem mogućem roku, i ne znamo kakva će biti”, rekao je za Danas portparol niškog Višeg suda Miško Radivojević.

Branilac Stefana Džionića, advokat Filip Domazet, dodao je da je zakonski rok za preispitivanje optužnice 15 dana, a da su u ovom slučaju “svi objektivni i subjektivni zakonski rokovi prošli”, jer je preispitivanje naloženo pre više od dva meseva.

“Mi smo u žalbi na pritvor, a samim tim i na optužnicu, naveli da je ona potpuno neosnovana, nejasna i bez ijednog dokaza koji inkriminiše Stefana”, rekao je Domazet za Danas.

Uprava za krivične sankcije negira da Goran Džonić štrajkuje glađu: Viši sud u Nišu još preispituje optužnicu zbog ubistva porodice Đokić od pre više od godinu dana 2
Porodica Đokić: Foto privatna arhiva

Goranu Džoniću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Njegov sin Stefan je okrivljen za krivično delo pomaganja u izvršenju teškog ubistva, u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

Za sada su, po nezvaničnim izvorima, prikupljeni dokazi koji samo Gorana Džonića dovode u neposrednu vezu sa ubistvom, a među kojima su pištolj kojim su Đokići ubijeni i koji je bio sakriven u kući njegove supruge, tragovi njegove DNK na ukradenom novcu i vreći, kao i snimci kamera koji njegovo kretanje dovode u vezu sa mestom zločina.

Njegov sin Stefan se dovodi u vezu sa ubistvom jer je u dvorištu njegove kuće pronađen džak sa ukradenim novcem, a prvookrivljeni Goran se u noći u kojoj se dogodilo ubistvo tuširao u toj kući.

Odbrana je ukazivala da se kuća nalazi na placu Gorana Džonića, da je u izgradnji, da na njoj nema ni ulaznih vrata, te da je bila dostupna svim članovima porodice.

Kolege Stefana Džonića, inače pripadnika Vojske Srbije, svedočile su da je on u noći ubistva bio na poslu, odnosno u kopnenoj zoni bezbednosti, i da se nije ponašao neuobičajeno.

Izvori bliski istrazi kazali su, takođe, da je motiv za trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje.

Đokići su bili vlasnici menjačnice u Aleksincu, Goran Đokić je u svom vozilu imao “ugrađene sefove”, a Goran Džonić je navodno to znao jer je povremeno prao to vozilo.

Tela Gorana i Gordane Đokić, kao i njihove ćerke Lidije, pronađena su 2. oktobra prošle godine u ataru Moravca, nakon što su zapaljena i zakopana, dok je njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari