Niš: Pušten iz pritvora i drugi sin prvookrivljenog za brutalno ubistvo porodice Đokić iz Aleksinca 1Foto: Viši sud Niš

Stefan Džonić, drugookrivljeni za učešće u brutalnom ubistvu tročlane porodice Đokić iz Aleksinca u noći između 26. i 27. septembra prošle godine, pušten je iz pritvora u kojem se nalazio duže od godinu dana, potvrdio je za Danas njegov branilac, advokat Filip Domazet.

“Niški Apelacioni sud je nakon moje žalbe vratio odluku o produženju pritvora na ponovno odlučivanje Višem sudu, koji je zatim odlučio da Stefanu ukine pritvor u kojem je bio od oktobra prošle godine. U žalbi smo pre svega pobijali najnoviju optužnicu niškog Višeg javnog tužilaštva, podnetu sredinom prošlog meseca, koja je i bila osnov za produženje pritvora, a u kojoj se Stefan tereti da je navodno pomagao svom ocu Goranu Džoniću da izvrši ubistvo. Naveli smo da je optužnica potpuno neosnovana, nejasna i bez ijednog dokaza koji inkriminiše Stefana”, rekao je Domazet.

Domazet je dodao da je najnovija optužnica još uvek u fazi preispitivanja pred Višim sudom, te da ona može da bude potvrđena ili vraćena VJT na doradu, što se već dogodilo sa njegove dve prethodne optužnice.

“Odluka Apelacionog suda da odluku o pritvoru vrati na ponovno odlučivanje nižem sudu, i to na osnovu razloga koje smo naveli u žalbi, ukazuje da se ide u pravcu vraćanja tužilaštvu i ove optužnice, kako se Stefanovo ime više ne bi nalazilo u njoj”, rekao je on.

Prethodno je, u martu ove godine iz pritvora pušten i Milan Džonić, drugi sin prvookrivljenog Gorana, koji se u njemu nalazio skoro šest meseci.

Milan nije optužen za učešće u ubistvu.

Goranu Džoniću se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela teško ubistvo, u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Njegov sin Stefan je okrivljen za krivično delo pomaganja u izvršenju teškog ubistva, u sticaju sa krivičnim delom nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

Za sada su, po nezvaničnim izvorima, prikupljeni dokazi koji samo Gorana Džonića dovode u neposrednu vezu sa ubistvom, a među kojima su pištolj kojim su Đokići ubijeni i koji je bio sakriven u kući njegove supruge, tragovi njegove DNK na ukradenom novcu i vreći, kao i snimci kamera koji njegovo kretanje dovode u vezu sa mestom zločina.

Njegov sin Stefan se dovodi u vezu sa ubistvom jer je u dvorištu njegove kuće pronađen džak sa ukradenim novcem, a prvookrivljeni Goran se u noći u kojoj se dogodilo ubistvo tuširao u toj kući.

Odbrana je ukazivala da se kuća nalazi na placu Gorana Džonića, da je u izgradnji, da na njoj nema ni ulaznih vrata, te da je bila dostupna svim članovima porodice.

Kolege Stefana Džonića, inače pripadnika Vojske Srbije, svedočile su da je on u noći ubistva bio na poslu, odnosno u kopnenoj zoni bezbednosti, i da se nije ponašao neuobičajeno.

Izvori bliski istrazi kazali su, takođe, da je motiv za trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje.

Đokići su bili vlasnici menjačnice u Aleksincu, Goran Đokić je u svom vozilu imao “ugrađene sefove”, a Goran Džonić je navodno to znao jer je povremeno prao to vozilo.

Tela Gorana i Gordane Đokić, kao i njihove ćerke Lidije, pronađena su 2. oktobra prošle godine u ataru Moravca, nakon što su zapaljena i zakopana, dok je njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

 Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari