Urednik portala Niška inicijativa pred Prekršajnim sudom: Lepio transparent "Trg kralja Aleksandra Vučića” 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Srđan Nonić, urednik medijskog portala Niška inicijativa i građanski aktivista, biće saslušan u Prekršajnom sudu u Nišu na zahtev policije, koja ga sumnjiči da se “drsko i bezobzirno ponašao” između ostalog i zato što je tokom ekološkog protesta lepio transparente sa natpisom “Trg kralja Aleksandra Vučića” na hotel “Ambasador”, na kojem se “inače nalazi bilbord sa likom predsednika Srbije”.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka potpisao je policijski major Marko Petrović, zbog kojeg je niška Policijska uprava pre desetak dana zvala Nonića da da izjavu pošto je na ličnom Fejsbuk profilu objavio karikaturu na kojoj se “naslućuje” lik Petrovića, koji je inače “potpisao” više prekršajnih naloga protiv učesnika ekoloških protesta.

U zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka Noniću se stavlja na teret i da je transparente sa natpisom “Trg kralja Aleksandra” delio građanima pre nego što ih je zalepio na hotel “Ambasador”, na čijoj fasadi inače od početka decembra stoji džinovski bilbord sa likom predsednika Srbije i SNS-a.

Prema navodima u zahtevu, on je takođe i “pozivao” građane na neprijavljeni ekološki protest i učestvovao u blokadi saobraćaja na protestu održanom 11. decembra.

Niška policija zbog svega toga ocenjuje da je Nonić “svojim  drskim i bezobzirnim ponašanjem narušavao javni red i mir i spokojstvo građana”, po članu 8. Zakona o javnom redu i miru, kojim je zaprećena novčana kazna od 10.000 do 150.000 dinara ili rad u javnom interesu od 80 do 360 časova.

Urednik portala Niška inicijativa pred Prekršajnim sudom: Lepio transparent "Trg kralja Aleksandra Vučića” 2
Srđan Nonić: Foto V. Torović/Danas

“Sve je ovo besmislica. Na ovom protest sam bio službeno, kao novinar, i sa njega izveštavao, a snimak je išao uživo na Fejsbuk strani Niške inicijative. Nisam pozivao građane na protest jer se medijska najava nekog skupa ne može smatrati pozivanjem, a nisam ni blokirao saobraćaj, već radio. Policija pritom nalazi za shodno da navede i da sam, kako kaže, ‘lepio transparente‘ na hotel Ambasador, iako takve stvari uopšte ne spadaju njenu nadležnost, već u nadležnost nekih drugih, komunalnih organa”, kaže Nonić za Danas.

Nonić naglašava da je poseban problem što nije legitimisan, te očekuje da će sad već čuveni „major Petrović“ da objasni odakle mu njegovi lični podaci koji su navedeni u prekršajnom zahtevu, kao što su jedinstveni matični broj, ime oca i adresa prebivališta.

Zbog toga će, kaže, već danas uputiti predstavku Povereniku za informacije od javnog značaja, kao i Sektoru unutrašnje kontrole Policijske uprave, a pred Prekršajnim sudom tražiće da se Petrović suoči sa njim, te objasni kako je došao do njegovih ličnih podataka.

Zahtevaće i uvid u “kompakt disk sa video zapisom od 11. decembra 2021. godine”, koji je naveden kao dokaz.

Niška policija je, prema dostupnim podacima, podnela više od stotinu prekršajnih naloga ili zahteva protiv učesnika ekoloških protesta koji najčešće nisu legitimisani. Ona nije odgovorila na pitanja Danasa na koji način je utvrdila identitet nelegitimisanih učesnika.

Na ovim protestima, održanim 4. i 11. decembra, nije bilo uniformisanih policajaca, niti je primećeno da su oni na licu mesta snimali učesnike.

Pripadnici policije nisu obezbeđivali ekološke proteste, što je potvrdio i predsednik Srbije Vučić, koji je kazao da oni nisu bili prijavljeni, a da policija “ne može da učestvuje na protivzakonitim okupljanjima i u kriminalnim aktivnostima”.

 

“Policija me zbog objavljene karikature pitala da li nameravam fizički da ugrozim majora”

Karikaturalni prikaz policijskog majora koji je pisao prekršajne naloge protiv učesnika ekoloških protesta objavljen je na Nonićevom Fejsbuk nalogu 10. marta, a policija ga je 4. aprila zbog toga pozvala na razgovor.

On kaže da su ga u policiji  između ostalog pitali  “da li namerava da majora Petrovića ugrozi fizički i na neki drugi način“, što je on kategorički negirao, navodeći da je reč o najobičnijoj karikaturi, a da je on profesor, civilni novinar i potpuno nenasilan čovek.

Policija je nakon toga na „davanje iskaza u svojstvu građanina“ pozvala i Nišliju B. Z. koji je na Nonićevom Feksbuku komentarisao karikaturu, rečima da bi majora trebalo pozvati na sučeljavanje sa nelegitimisanim građanima protiv kojih je pisao prijave, pa da “pokaže dokaze kako je to ustanovio i da nema on neke kvadrate koji treba da se legalizuju”.

Pripadnici niške PU nisu odgovarali na pitanja medija zbog čega su Nonić i B. Z. pozvani na razgovor, odnosno koji su prekršaj učinili objavljivanjem i komentarisanjem karikature.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari