Uručene elektronske kartice za besplatnu putarinu na graničnom prelazu "Tabanovce" 1Photo: Beta/MINISTARSTVO GRADJEVINARSTVA, SAOBRACAJA I INFRASTRUKTURE/N.K./MO

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i ministar saobraćaja Severne Makedonije Blagoje Bočvarski danas u na graničnom prelazu „Tabanovce“ građanima Srbije koji putuju kroz Severnu Makedoniju uručili elektronske kartice za besplatnu putarinu na auto-putu „Prijateljstvo“ do granice sa Grčkom.

Kako se navodi u saopštenju, Momirović je istakao da Srbija daje ogroman značaj odnosima sa Severnom Makedonijom što je bilo naročito vidljivo tokom pandemije.

Vlada Severne Makedonije donela je odluku da državljani Srbije budu oslobođeni plaćanja putarina od 15. juna do 15. avgusta u znak zahvalnosti na donaciji vakcina.

Građani Srbije na prelazu „Tabanovce“ će dobiti karticu sa 760 dinara za plaćanje putarine na auto-putu „Prijateljstvo“, a obezbeđeno je 200.000 kartica.

Bočvarski je novinarima, pošto je s Momirovićem, kako je rekao: „simbolično delio kartice“, izjavio da je od 15. juna do sada na graničnom prelazu Tabanovce državljanima Srbije koji su na proputovanju kroz Severnu Maekedoniju podeljeno više od 41.000 „m-smart kartica“.

„Ovaj proces proces se produžava i dalje, uveren sam da ovaj način zahvalosti je prihvaćen i verujem da će praksa dobrosusedstva u najtežim trenucima da se produži obostrano. Mi smo dve prijateljske zemlje. To je pokazala istorija, to dokazujemo i sada. Neizmerna zahvalnost građanima Srbije koji su u vreme najteže zdravstvene krize podelili vakcine protiv kovida“, rekao je Bočvarski.

On je rekao da će s Momirovićem danas razgovarati i o projektu zajedničke železniče stanice Tabanovce sa zajedničkom pasoškom i carinskom kontrolom  i o mogućnosti za ponovno uviđenje brzog voza Beograd-Skoplje-Solun.

On je u ime građana Srbije zahvalio Vladi Severne Makedonije na besplatnim karticama za putarinu za gradjane Srbije i ocenio da će taj dobosusedski i prijateljski gest „dati jak znak inicijativi ‘Mini šengen'“.

„U ime građana Srbije želim da zahvalim Vladi Severne Makedonije na današnjem uručivanju smart katica i na tome što celo ovo leto možemo da koristimo njihove puteve. Ovaj gest će dati jak znak inicijativi ‘Mini šengen’, koja je pokrenuta od strane predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića, premijera (Severne Makedonije Zorana) Zaeva, sve u cilju proširenja zajednčkog ekonomskog prostora, poboljšanja prometa ljudi i robe i jačanju konkurentnosti celog regiona. Uveren sam da je pred nama svetla budućnost“, rekao je Momirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari