Uručeno 85 ugovora za 55 jedinica lokalne samouprave cilju pomoći najugroženijim porodicama izbeglica i interno raseljenih lica 1Foto: Komesarijat za izbeglice

Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Dušica Popović uručila je danas 85 ugovora za 55 jedinica lokalne samouprave (JLS) u cilju pomoći najugroženijim porodicama izbeglica i interno raseljenih lica sa njihovih teritorija.

Kako je navedeno u saopštenju, za te namene Komesarijat za izbeglice i migracije je opredelio skoro 161 milion dinara kojima će se, zajedno sa učešćem JLS, obezbediti 700 grantova.

„U skladu sa Javnim pozivima za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji Komesarijat za izbeglice i migracije je u ovoj godini opredelio sredstva za pokretanje i razvoj dohodovnih aktivnosti namenjenih interno raseljenim licima, te danas uručujemo ugovore sa 41 jedinicom lokalne samouprave“, rekla je Popović.

Po njenim navodima, za ove namene dodeljena su sredstva u iznosu od skoro 72,5 miliona dok jedinice lokalne samouprave učestvuju sa 6 miliona dinara, što će zajednički obezbediti grantove za unapređenje i razvoj dohodovnih aktivnosti za 314 porodica interno raseljenih lica.

„Obezbedili smo i sredstva za ekonomsko osnaživanje porodica izbeglica, što podrazumeva pribavljanje manjih poljoprivrednih mašina i opreme ili osnovnog stada za započinjanje poljoprivredne delatnosti ili alata i opreme za obavljanje zanatskih usluga, te danas potpisujemo ugovore sa 44 jedinice lokalne samouprave, a dodelili smo 88.5 miliona dinara dok jedinice lokalne smouprave učestvuju sa 8 miliona dinara“, rekla je Popović.

Dodala je da se tim sredstvima obezbeđuju grantovi za 386 porodica izbeglica.

„Zahvaljujemo se svim jedinicama lokalnih samouprava koje su prepoznale značaj ovih javnih poziva i opredelili sopstvena sredstva za učešće, jer je i ova vrsta pomoći veoma značajna za naše korisnike. Komesarijat će i u narednoj godini raspisivati javne pozive i nadamo se nastavku uspešne saradnje koje imamo sa jedinicama lokalnih smaouprava“, poručila je Popović.

Pored navedenih sredstava, iz budžeta Republike Srbije za 2023. godinu dodeljeno je i 210 miliona dinara namenjenih za stambeno zbrinjavanje porodica izbeglica kao i 220 miliona dinara za stambeno zbrinjavanje porodica interno raseljenih lica.

U proteklih godinu dana Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije je putem Regionalno stambenog projekta i budžetskih sredstva dodelio 907 stambenih rešenja, 120 paketa građevinskog materijala, 15 montažnih kuća, 53 seoskih kuća, 719 stanova, ukupno je skoro 2.000 porodica je pomognuto, što je skoro 6.000 lic, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari