Uskoro rekonstrukcija klinike Dr Laza Lazarević i izgradnja nove zgrade 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Tokom 2022. godine počeće rekonstrukcija stare i izgradnja nove zgrade klinike „Dr Laza Lazarević“, rekla je danas v.d. direktorka te ustanove Ivana Stašević Karličić.

Ona je za današnje Novosti izjavila da su radovi na obnovi i izgradnji najavljeni pre dve godine, ali ih je usporila pandemija kovida.

„Konačno kompletiramo dokumentaciju i očekujemo da Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije raspiše tender za izvođača radova do kraja polovine ove godine“, rekla je Stašević Karličić.

Prema njenim rečima, postojeća zgrada bolnice već je dobila novu fasadu, a sledi unutrašnja rekonstrukcija kako bi se klinika pretvorila u savremeni stacionar, dok će nova zgrada biti izgrađena uz postojeću, a u njoj će se nalaziti dispanzer i dnevna bolnica.

„Projektne aktivnosti i izrada idejnih rešenja rađeni su u saradnji sa Ministarstvom zdravlja nemačke pokrajine Bavarska. Nemački stručnjaci su nam pružili stručnu podršku u kreiranju savremene psihijatrijske bolnice, koja će prostornim uslovima moći da odgovori na zahteve pacijenta. Svaka soba dobiće svoje kupatilo i prostor za posete“, naglasila je Stašević Karličić.

Klinika „Dr Laza Lazarević“ raspolaže sa ukupno 500 postelja. Tokom godine kroz tu ustanovu prođe oko 40.000 pacijenata, a najčešća dijagnoza hospitalizovanih je šizofrenija. Najteži uslovi rada su na urgentnoj psihijatriji koja se nalazi u zgradi u Beogradu, prenose Novosti.

U planu obnove bolnice je i obnova „Doktorove kule“, zgrade koja je bila prva psihijatrijska bolnica na Balkanu, osnovana 1861. godine, a ona će nakon rekonstrukcije postati prvi muzej srpske psihijatrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari