– Povodom novogodišnjih i božićnih praznika, preduzeće „Sirogojno kompani“ poklonilo je 53 skupocena i ručno pletena džempera deci smeštenoj u užičkom Domu za decu bez roditelja i roditeljskog staranja „Petar Radovanović“.

– Ove godine uspešno smo poslovali i želeli smo da uspeh podelimo sa drugima, a to je najlepše podeliti sa decom, jer uzvraćaju osmehom i radošću – rekao je Rade Ljubojević, vlasnik te firme, koja se osim izrade unikatnih džempera, šalova, kapa i rukavica, bavi i proizvodnjom, otkupom i preradom voća.

U užičkom Domu „Petar Radovanović“ smešteno je 36 dece, ali i 245 srednjoškolca u Učeničkom domu u okviru te ustanove, kojima će biti poklonjen ostatak džempera. Dragan Katić, direktor te ustanove, zahvalio se na poklonima i istakao da će oni i te kako koristiti deci, pošto uskoro odlaze na Zlatibor, gde će provesti zimski raspust.

Inače, pre skoro pola veka, kreatorka Dobrila Smiljanić animirala je zlatiborske pletilje i osmislila jedan od prepoznatljivih srpskih proizvoda u svetu. Godišnje je u najelitnije butike svetskih metropola odlazilo i po 35.000 ručno pletenih džempera i jakni od najkvalitetnije islandske vune, a njihov plasman kasnije je preuzelo preduzeće „Sirogojno kompani“. Međutim, proizvodnja je desetkovana, jer su se na domaćem tržištu pojavili falsifikati, pa je sve manje mesta bilo za originale iz Sirogojna. Ipak, firma je uspela da se održi na tržištu Japana, delu evropskih zemalja i Amerike.

– I dalje se džemperi izrađuju ručno, ali nažalost u selima je sve manje žena koje to mogu da rade. Sela su opustela, jer su svi pohrlili u grad. I dalje smatram da bi trebalo negovati umeće ručnog pletenja džempera, jer to je i način da stanovništvo na selu ostane i dodatno zaradi – kaže Ljubojević i ističe da je u Sirogojnu i drugim zlatiborskim selima nekada bilo četiri hiljade, a sada oko 500 pletilja.

Podsetivši da je šezdesetih godina prošlog veka džemper iz Sirogojna koštao kao „fića“, Ljubojević kaže da su izvozne cene džempera u međuvremenu pale na 120 do 150 evra, zavisno od veličine i modela.

Muzej pletilja

– Ove godine preduzeće „Sirogojno kompani“ izvezlo je ručno pletene džempere i druge predmete od vune u vrednosti od 500.000 evra, saopštio je Ljubojević, podsetivši da je to preduzeće pre dve godine u Sirogojnu, otvorilo Muzej pletilja, koji podseća na vreme kada su žene iz zlatiborskih sela svetu ponudile jedinstven i kvalitetan proizvod iz Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari