Ustavna žalba LSV zato što zastave Vojvodine ne vijore u Zrenjaninu 1Foto. lsv

Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila je da će Ustavnom sudu Srbije podneti Ustavnu žalbu zbog isticanja pokrajinskih simbola i zastave Vojvodine u Zrenjaninu.

Kako su naveli, podneće žalbu protiv gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure, načelnika Gradske uprave grada Zrenjanina Nenada Domjeskova i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žolta Sakalaša.

Žalbu ulažu zbog kršenja Ustava, i to u delu koji reguliše nadležnosti Autonomne Pokrajine Vojvodine po pitanju upotrebe i načina isticanja pokrajinskih simbola.

„Oni svesno krše Ustav, Zakon i Pokrajinsku skupštinsku odluku, ali i učestvuju u podmuklom negiranju autonomije Vojvodine i vojvođanskog identititeta i zbog toga moraju da snose posledice“, navodi se u saopštenju LSV.

Kako su objasnili, i pored brojnih zahteva, zastava Autonomne Pokrajine Vojvodine i dalje ne vijori na zgradi Skupštine grada Zrenjanina, što predstavlja drastično kršenje Ustava, zakona o nadležnostima AP Vojvodine, kao i Pokrajinske skupštinske odluke o izgledu i korištenju simbola i tradicionalnih simbola Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari