Brazilski Kongres je većinom glasova odbacio predlog o ustavnom amandmanu koji je bio jedan od glavnih razloga nezadovoljstva učesnika protesta koji danima potresaju zemlju. Demonstranti su tvrdili da bi ustavni amandman PEC 37, kojim bi bila ograničena ovlašćenja federalnih tužilaca prilikom istraživanja prestupa, mogao da prokrči put za širenje korupcije.


Protiv amandmana bilo je 430 kongresmena, dok je devet glasalo za. Kongres je takođe glasao da se celokupni prihodi od novootkrivenih gasnih polja iskoriste za obrazovanje i zdravstvo.

U proteklih nekoliko godina u brazilskim vodama su otkrivena neka od najvećih naftnih polja, te se očekuje da tokom narednih decenija zemlja proizvede desetine milijardi barela nafte. Međutim, veliki deo nalazišta je duboko ispod morskog dna, tako da je iskopavanje veoma rizično i iziskuje novu tehnologiju i vreme. Kongres je glasao da 75 odsto prihoda od novootkrivenih nalazišta ode na obrazovanje, a 25 odsto na zdravstvo, s tim što još nije poznato kada će tih sredstava biti.

Odbacivanje amandmana PEC 37, kako su naveli brazilski mediji, direktan je rezultat „pritiska sa ulice“. Da je ustavni amandman usvojen, ovlašćenja za krivičnu istragu imala bi isključivo policija. Analitičari ocenjuju da tužioci onda ne bi mogli da sprovode efikasne, pravične i objektivne istrage, uključujući one koje se tiču organizovanog kriminala i korupcije.

Vlasti u Braziliji su saopštile da će pojednostaviti referendum o političkim reformama i osnivanju ustavotvorne skupštine, što je predložila predsednica Dilma Rusef, da bi glasanje moglo da bude održano već 7. septembra. Kako se navodi u saopštenju, referendum bi mogao da se tiče „konkretnijih pitanja“, kao što je finansiranje kampanja i politička reprezentacija.

Ministar obrazovanja Aloizio Markadante je izjavio da Vlada želi političke reforme uz „ogromno učešće javnosti“. „Želimo da referendum bude održan što je moguće pre“, rekao je Markadante.

Iznenadne inicijative za smanjenje tenzija u zemlji, navode dopisnici, nisu ograničene samo na vladu. Kako su izvestili, predsednik Senata Renan Kalherios predložio je besplatan prevoz za sve studente. Mnoge lokalne samouprave su preinačile odluku o poskupljenju gradskog prevoza koja je bila jedan od razloga nezadovoljstva.

Iako ukazuju da je Kongres iznenadio brzinom kojom je odgovorio na „glasove sa ulica“, analitičari ukazuju da protesti ne jenjavaju pošto je narod video da su promene moguće, te ne želi da prestane da se bori dok ih i ne vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari