"Očekujem da Kurti digne spomenik ovim povodom svom koalicionom partneru Vučiću": Sagovornici Danasa o liberalizaciji viznog režima za Kosovo 1Foto: commons.wikimedia/Dardanianwiki

Nemačka ambasada u Prištini je juče saopštila da će svi građani koji imaju kosovski pasoš od sledeće godine moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Jedina članica Evropske unije u kojoj neće važiti ovaj bezvizni režim je Španija koja ne priznaje kosovske pasoše.

Španija je jedna od četiri članice Evropske unije pored Kipra, Grčke i Slovačke koja nije priznala nezavisnost Kosova proglašenu 2008. godine.

Kako je saopšteno na sajtu ambasade Nemačke, putovanja bez vize biće moguća za kraći boravak, uglavnom turistički, u svrhu posete prijateljima ili porodici, prisustva kulturnim ili sportskim događajima, poslovnim sastancima, za lečenje, kao i za kratkoročne obrazovne programe kao što su seminari, konferencije, radionice, letnje škole i slične aktivnosti.

Politički analitičar iz Prištine, Fadilj Ljepaja kaže za Danas da bi ovakav bezvizni režim trebalo da korak dalje u normalizaciji odnosa u regionu.

Prema njegovim rečima, jedino je Kosovo zbog nesređenih odnosa sa Srbijom bilo izuzeto iz procesa liberalizacije.

„Iako je Kosovo ispunilo sve zahteve i davno je trebalo da bude  u ‘tom društvu’, ovo predstavlja dobru poruku i susedima i građanima Kosova.  Ja se nadam da će Srbija umesto diverzanata slati Kosovu poruke mira, saradnje i da neće praviti nikakve smetnje u cirkulaciji ljudi, roba, kapitala kroz njenu teritoriju i da će prihvatiti realnost koju je cela Evropa uveliko prepoznala i priznala“, kaže Ljepaja.

On dodaje da će Srbija i Kosovo brže stići na svoj cilj ako se manje budu međusobno ometali.

„Cilj je učlanjenje u Evropsku uniju, kome se nadamo da i zvanična Srbija teži, uprkos destrukcijama, i srednjovekovnim argumentima kojim opravdavaju zategnute odnose između dva suseda“, naglašava Ljepaja.

„Nadam se da će srpska građanska opozicija, shvatiti da se sa osnovnim principima i vrednostima EZ, ne može praviti kompromis za unutrašnje potrebe i da će za vlast izboriti evropskom platformom, koja Kosovo vidi kao dobrog suseda sa kojom će odnose srediti isključivo dogovorom i obostranim uvažavanjem prava manjinskih zajednica“, zaključuje on.

Novinar Idro Seferi kaže za Danas da će zbog ovakve odluke Evropske unije građani Kosova konačno moći da putuju kao ljudi.

„Evropska unija se konačno oslobodila papirologije za aplikacije za vize koje moraju da čuvaju, a građani Kosova će napokon moći da putuju kao ljudi, ne kao eksperimenti u laboratoriji birokratije. Nažalost, mladi ljudi neće moći legalno da ulaze u Španiju! Samo ilegalno“, kaže Seferi.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević smatra da je ova liberalizacija viznog režima za Kosovo delimično i zasluga Aleksandra Vučića.

„Mislim da je to veliki doprinos Aleksandra Vučića i da je on najzaslužniji za sve što je dobilo takozvano Kosovo kao i Vučićev koalicioni partner Aljbin Kurti. Očekujem da Aljbin Kurti tim povodom svom koalicionom partneru Aleksandru Vučiću ovim povodom podigne spomenik pored spomenika Bilu Klintonu“, smatra Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari