Uvedena redovna odbrana od poplava u Valjevu 1Foto: Kolubarske.rs

 

Zbog obilnih kiša na teritoriji grada Valjeva, za 24 časa palo je 56,6 litara kiše po metru kvadratnom, uvedena je redovna odbrana od poplava, piše portal Kolubarske.rs.

Svi članovi Štaba za vanredne situacije grada Valjeva, kao i Odsek za vanredne situacije i druge službe su u pripravnosti i prate situaciju na vodotokovima 1. i 2. reda. Sve reke su u porastu, ali u ovom trenutku je situacija stabilna i nema značajnijeg izlivanja i opasnosti od poplava.

– Trenutni vodostaj Kolubare iznosi 160 centimetara, na pojedinim mestima se izlila iz prvog korita, ali nije došlo i plavljenja. Za proglašenje vanredne odbrane od poplava nivo Kolubare treba da bude 200 centimetara, rekao je za Kolubarske.rs šumarski inženjer za zaštitu od erozija i bujica, sektorski rukovodilac u „Eroziji” Đorđe Malešević.

U porastu su Obnica, Gradac i Ljubostinja, ali u ovom trenutku je situacija stabilna i nema značajnijeg izlivanja i opasnosti od poplava. Malešević kaže da je moguće izlivanje pojedinih bujičnih potoka.

– Za sada nema opasnosti od poplava zahvaljujući, pre svega, radovima na regulaciji korita Kolubare i Obnice, koji su izvedeni u prethodnom periodu, kao i zahvaljujući brani Stubo-Rovni kojom se reguliše nivo Jablanice, kaže Đorđe Malešević.

On, dodaje da bi se pri ovolikoj količini padavina sigurno izlila Obnica i poplavila objekte uz obalu da pre tri godine nije rekonstruisano korito te reke, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari