Uvođenje jedinstvenog informacionionog sistema integriše privatni i državni zdravstveni sistem 1foto ALEKSANDAR ROKNIĆ Danas

Uvođenjem jedinstvenog informacionog sistema, planiranog za početak sledeće godine, omogućiće i privatnom i državnom sektoru zdravstva u Srbiji identične informacije i uvid u zdravstveno stanje pacijenata, objavio je danas Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Kako je istaknuto, na ovaj način neće dolaziti do dupliranja terapije, a samim tim ni stvaranja nepotrebnih kućnih zaliha lekova, kao ni izazivanja njihove veštačke nestašice.

Još jedna od koristi se odnosi na finansijski deo, a ogleda se u tome da pacijenti neće morati da kupuju lek koji im je propisan od strane privatnog lekara pod drugim nazivom, već će biti u mogućnosti da im isti lek prepiše izabrani lekar o državnom trošku, navedeno je u saopštenju.

Direktorka RFZO, Sanja Radojević Škodrić, navela je da će uvođenje ovog sistema uz novu aplikaciju mRFZO omogućiti svim pacijentima da brzo i jednostavno dođu do svih podataka i informišu se o mogućnostima za oslobađanje od plaćanja participacije, overe tehničko-medicinskih pomagala, dokumentaciji neophodnoj za bolovanje, ali i mnogim drugim i to bez odlaska na šalter.

Dodatno, kako je istakla, u ustanovi GAК Narodni front sprovodi se pilot-projekat za post-natalni skrining za spinalnu mišićnu atrofiju i to za svu novorođenu decu u ovoj bolnici, bez obzira da li postoji sumnja na bolest ili ne.

Prethodno je skrining o trošku RFZO-a rađen samo kod dece kod koje je postojala sumnja na ovu bolest, dok će nakon isteka trajanja pilot-projekta, skrining biti uveden o trošku države i to za sva porodilišta na teritoriji cele Srbije, navela je direktorka RFZO.

Podsetila je i da od prošle godine postoji obavezan skrining za određene retke bolesti za svu novorođenu decu i to za cističnu fibrozu, fenilketonuriju i hipotiroidizam, te da će od sledeće godine na listi biti i skrining za spinalnu mišićnu distrofiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.