Užice: Dodeljena priznanja najboljima na ovogodišnjem "Žestivalu" (FOTO) 1

Najboljim proizvođačima voćnih rakija na VI Međunarodnom festivalu tradicije i kulturnog nasleđa “Žestival 2021” uručena su priznanja, koja zbog epidemijske situacije, nisu mogla biti uručena u vreme njegovog održavanja, krajem avgusta

U kategoriji poljoprivrednih gazdinstava na ovogodišnjem Žestivalu dodeljeno je 15 srebrnih medalja, dve zlatne i jedna velika zlatna medalja.

Velika zlatna medalja i nagrada Radoslav – Rade Paunović za najbolju rakiju Žestivala pripala je Goranu Jarakoviću iz Bioske sa prosečnom ocenom 18,50.

Nagradu Radoslav – Rade Paunović za najbolju rakiju Festivala u kategoriji dobila je destilerija ZR ” Voćne rakije Plazinić” iz Premeće, Čačak sa prosečnom ocenom 18,96.

U kategoriji destilerija dodeljene su četiri bronzane, 15 srebrnih, 17 zlatnih i 16 velikih zlatnih medalja.

Šampioni u kategoriji preduzetnika i preuzeća su, u grupi šljiva, Voćne rakije Plazinić iz Čačka. U kategoriji dunja i kajsija, Tim iz Bajine Bašte.

U grupi koja se bavi proizvodima od kruške Destilerija Hubert 1924 iz Banatskog Velikog Sela, a u proizvodnji lozovače Pure Fruit iz Beograda.

Najbolji proizvođač specijalnih rakija je Stara Zlatiborka plus iz Užica.

Na ovogodišnjem Žestivalu pregledano je ukupno 70 uzoraka rakije od šljive, kajsije, jabuke, dunje, kruške, grožđa, višnje kao i klekovače, travarice, medovače i nanovače.

Predsednik organizacionog odbora, Branislav Mitrović podsetio je na važnost istorijskog događaja s kraja 19. veka koji ga je inspirisao da pokrene ovaj festival međunarodnog karaktera.

Kao važan, istakao je podatak da je Toma Naumović 1892. godine u Briselu pobedio sa užičkom klekovačom.

Užice: Dodeljena priznanja najboljima na ovogodišnjem "Žestivalu" (FOTO) 5
Foto: Grad Užice

“To ne govori samo da je rakija iz našeg kraja pobedila belosvetske žestoke napitke, već je i paradigma hrabrosti tog čoveka da se na svetskom tržištu pojavi“, rekao je Mitrović.

U svečanosti su učestvovale pevačke grupe Kulturno umetničkog društva Sevojno i ansambla “Severac”, a sadržaji i ciljevi Žestivala prikazani su kroz kratak film.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari