Pobednici "Žestivala" prograšeni uz komplet lepinje i koncert grupe "Ođila" 1Foto: Grad Užice

Destilerija “Pure fruit” iz Beograda je pobednik VII Međunarodnog festivala prirode i kulturnog nasleđa “Žestival”, a najbolja u kategoriji poljoprivrednih gazdinstava je rakija Stojana Tasića iz Aranđelovca.

Komisija je pregledala 68 uzoraka rakije od šljive, kajsije, jabuke, dunje, kruške, grožđa, višnje, maline, kupine, drena, kao i klekovače, travarice, orahovače i medovače.

U izložbenom danu na Gradskom trgu učestvovalo je oko 40 proizvođača iz zemlje i regiona. Oni su predstavili svoje sokove, džemove, suvomesnate proizvode, voćne rakije, sireve, med, lekovito bilje.

Predsednik Organizacionog odbora “Žestivala” Branislav Mitrović rekao je da Užice ima posebne preduslove da kulturno nasleđe iskoristi u obrazovne, edukativne i turističke svrhe.

Pobednici "Žestivala" prograšeni uz komplet lepinje i koncert grupe "Ođila" 2
Foto: Grad Užice

“Na užičkom Trgu imamo raznovrsne proizvode, autentične i bogate, spravljane na tradcionalni način, u sadejstvu sa strukom, naukom i marketinškim organizacijama”, rekao je Mitrović.

Ove godine, pekara Šuljaga pripremila je za posetioce dve komplet lepinje, za oko 5 centimetara veće u odnosu na prošlogodišnju. Iako njihove tačne dimenzije nisu poznate, zna se da je za pravljenje jedne bilo potrebno 37 jaja.

Pobednici "Žestivala" prograšeni uz komplet lepinje i koncert grupe "Ođila" 3
Foto: Grad Užice

U toku završnog dana „Žestivala“, nastupili su tamburaški orkestar “Severac” i KUD“Naš zavičaj” iz Sevojna.

U večernjim satima na Gradskom trgu koncert je održala grupa “Ođila”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari