Užički "Žestival" otvoren uz "Meraklije" i priče iz starih kafana (VIDEO) 1Foto: Grad Užice

Izložbom „Meraklije“ i fragmentima predstave „Čudo u Šarganu“, u izvođenju Teatra „Inat“ u Jokanovića kući otvoren je ovogodišnji, sedmi po redut, Međunarodni festival prirode i tradicije „Žestival“.

“Kafana je bila i ostala mesto gde čovek odmara od sveta koji ostavlja na njenim vratima. Bila je centar javnog života, slobodne misli i hedonizma, razmenjivanja mišljenja, proslavljanja uspeha, oplakivanja poraza, pričanja tračeva, izjavljivanja ljubavi“, rekla je etnolog Narodnog muzeja Užice Dijana Ristović, na početku „Žestivala“, u Jokanovića kući, koja je odisala duhom starih užičkih kafana.

Kroz razgovor “uz čašicu”, odnosno replike iz predstave “Čudo u Šarganu”, njene reči dočarali su glumci Teatra “Inat”, u ambijentu kome je specifičnu atmosferu dala izložba “Meraklije”.

Ona je prikazala atmosferu u kafanama starog Užica, a zahvaljujući etnografskoj zbirci užičkog muzeja, i posude od raznih materijala koje su služile za nošenje, čuvanje i konzumiranje rakije i vina.

Užički "Žestival" otvoren uz "Meraklije" i priče iz starih kafana (VIDEO) 2
Foto: Ana Milošević/Danas

Kafane, tada centar kulturnog i javnog života, okupljale su meraklije.

“Grad čine sokaci, ali i mnogi slojevi istorije zakopani ispod njih. Grad čine ljudi i priče koje žive. Sve ovo predstavlja duh jednog grada. Već sedam godina „Žestival“ usmerava pažnju, trudi se da zaštiti i prepozna duh grada Užica. Zapamtite, ako ne stane duha našeg grada, naš grad će ostati grad duhova“, rekao je predsednik Organizacionog odbora „Žestivala“ Branislav Mitrović.

Užički "Žestival" otvoren uz "Meraklije" i priče iz starih kafana (VIDEO) 3
Foto: Ana Milošević/Danas

Zamenik gradonačelnice Dragoljub Stojadinović podsetio je da je upravo Jokanovića kuća nekad bila poznata kao “Pecara” u vlasništvu jedne od najbogatijih trgovačkih užičkih porodica koja se bavila trgovinom vinom i rakijom, što je bila inspiracija i za ovu izložbu.

Direktorka Narodnog muzeja, Slavica Stefanović, istakla je da joj je drago što “Žestival” na svoj put kreće upravo iz “riznice nasleđa”.

Užički "Žestival" otvoren uz "Meraklije" i priče iz starih kafana (VIDEO) 4
Foto: Ana Milošević/Danas

Međunarodni festival prirode i tradicije “Žestival”, trajaće do 29. avgusta.

Svoje proizvode, u subotu, 27. avgusta, predstaviće izlagači iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, na Trgu partizana, gde će biti dodeljene i nagrade za najbolje voćne rakije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari