Izložbom Rada Vergovića, počeo užički Žestival 1Foto: Grad Užice

Izložbom „U skrivenoj duši grada” užičkog akademskog slikara Radomira Rada Vergovića, koja je otvorena u Jokanovića kući, počeo je 8. Žestival, Međunarodni festival prirode i kulturnog nasleđa.

Vergović, koji je rođen 1939. godine u Užicu i koji, kako kaže, „dobro pamti kako se grad menjao“, izložio je 30 ulja na platnu.

Na njima su motivi kuća Užičana, za koje je naveo da su „svojim radom, delom i ponašanjem, uradili mnogo za Užice, Srbiju pa i šire“.

„To mora da se poštuje i čuva, jer ako to ne poštujemo, ne poštujemo ni te  ljude, ni te kuće u kojima su odrasli i odakle su se usmerili i postali veoma uspešni”, poručio je poznati slikar.

Izložbom Rada Vergovića, počeo užički Žestival 2
Rade Vergović/Foto: Grad Užice

Postavku je otvorila gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, a o slikaru je govorila Slavica Stefanović, direktorka Narodnog muzeja Užice.

Tokom Žestivala, koji je otvoren sinoć i trajaće osam dana, prirediće se književne večeri, koncert Braće Teofilović, izložba „Staro Užice kroz odevanje“ iz kolekcije fotografija Miloša Poznanovića, kao i Boemsko veče, tokom koga će se učesnici, kroz muziku i poeziju, prisetiti starog Užica i znamenitih Užičana.

Osim „Dana u prirodi“, 26. i 27. avgusta, na platou ispred hidrocentrale Pod gradom, organizovaće se program „Tesla na Đetinji“, likovna kolonija i izložba slika, okugli sto „Tesla čovek van vremena“ i demonstracija Teslinog jajeta i transformatora.

Izložbom Rada Vergovića, počeo užički Žestival 3
Foto: Grad Užice

Na Trgu partizana, 26. avgusta, uslediće „Večernji užički bazar“, uz izlaganje i degustaciju autentučnih i tradiciinalnih proizvuda učesnika iz Srbije i regiona, dodelu nagrada i nastupe užičke grupe Moondance i Užičkih tamburaša.

U nedelju, 27. avgusta od 19 časova na Starom gradu, planirane su debata i projekcija filma „Srednjevekovno blago zapadne Srbije“.

Dan kasnije, od 18 časova, u selu Karan prikazaće se film „Bela crkva karanska“ i predstaviti reprint izdanje istog naziva, autora Rada Poznanovića.

Žestival, koji je finansijski podržao Grad Užice, osmišljen je, prvobitno, kao festival voćnih i prirodnih rakija. Kasnije je promenio koncept, ali je zadržao taj naziv.

Izložbom Rada Vergovića, počeo užički Žestival 4
Foto: Grad Užice

„Pre osam godina, u skrivenoj duši ovog grada, rodila se ideja o osnivanju Žestivala, iz želje da budemo bolji i da sačuvamo ono dobro u ovom gradu, koje se tokom vremena negde zagubilo i na koje smo zaboravili“, poručio je Branislav Mitrovoć, predsednik Skupštine grada i Organizacionog odbora Žestivala.

Detaljnije informacije i satnica programa mogu se pronači ovde.

Večeras „Hronika jedne užičke porodice“

U okviru Žestivala, večeras od 19 časova, na Starom gradu, organizovaće se promocija knjige „Hronika jedne užičke porodice“, Marka Popovića, uz nastup hora G.L.A.S.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari