Užice među nagrađenim gradovima za razvoj elektronske uprave 1Foto: N. Kovačević

Grad Užice je dobio priznanje za ostvarene rezultate u elektronskoj upravi tokom prošle godine.

To je, kako piše na sajtu Grada, saopšeno na završnoj konferenciji projekta Uspostavljanje indeksa eUprave(LEI) za jedinice lokalnih samopurava u Srbiji, koji sprovodi NALED, uz podršku EU.

Cilj projekta je unapređenje eUprave i poboljšanje sprovođenja zaštite podataka o ličnosti u lokalnim samoupravama, kroz osnaživanje građana i organizacija civilnog društva u reformskim procesima.

U okviru projekta je izrađen softver kome pristupaju opštine i gradovi radi popunjavanja upitnika o stepenu razvijenosti eUprave.

Softver se puni podacima koji se dobijaju od drugih organa – RATEL-a, Kancelarije za IT i eUpravu, Republičkog geodetskog zavoda, Republičkog zavoda za statistiku i drugih.

Navodi se da je, 2022. godine, sprovedeno prvo merenje LEI indeksa, a rezultati, koji ukazuju na stepen razvijenosti eUprave na lokalnom nivou, predstavljeni su na interaktivnoj mapi.

Na njoj korisnici mogu detaljnije da se upoznaju sa karakteristikama gradova i opština u oblasti nfrastrukture, ljudskih kapaciteta, zastupljenosti i kvaliteta eUsluga, kao i uključivanja građana u razvoj eUprave na lokalnom nivou.

Osim Užica, priznanja su pripala Vranju, Nišu, Kragujevcu, Boru, Opovu, Svilajncu, Kanjiži, Vrnjačkoj Banji, Crnoj Travi i Mionici.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari