Užice: Rodno odgovorno budžetiranje kao pomoć marginalizovanim građanima 1Foto: A. Milošević

Javnom prezentacijom rezultata završen je projekat Užičkog centra za ljudska prava i demokratiju, koji građane poziva na aktivizam u procesu reforme javne uprave.

– Čim pomenemo rodno odgovorno budžetiranje i rodnu jednakost, neko kaže „šta ove žene više hoće“. Ne radi se tu samo o ženama, mi hoćemo da sve usluge budu jednako dostupne svima: starima, mladima, deci koja žive u selu – kaže Gordana Savić, koordinatorka projekta.

Ona objašnjava da je rodno budžetiranje sveobuhvatan proces koji je težak, jer se ljudi plaše promena.

– Primera radi, želimo veći natalitet. Ipak, kada se dete rodi, ako muškarac otvori bolovanje i vodi brigu o detetu, okruženje mu se podsmeva. Zatim dete malo poraste, a majka iz nekog prigradskog naselja siđe do plaže. Na koliko mesta može da podoji to svoje dete, a da je niko čudno ne pogleda? Takvih mesta nema. Kada dete još odraste i poželi da se igra na plaži, tu je pesak u kojem kučići vrše nuždu – priča Savić, objašnjavajući da su sve to primeri koji se tiču rodno odgovornog budžetiranja.

Užice: Rodno odgovorno budžetiranje kao pomoć marginalizovanim građanima 2
Gordana Savić, Foto: A. Milošević

Ona ističe da cilj nije deljenje budžeta „na muški i ženski“, već jednaka dostupnost usluga svim marginalizovanim grupama i navodi da je Užice uradilo dosta u oblasti institucionalnih mehanizama.

-To u praksi znači da je zadužena osoba koja je odgovorna za rodnu ravnopravnost. Oformljen je Savet i napravljen Lokalni akcioni plan, a na kraju i Komisija, koja će pratiti kako Gradska uprava formira usluge za marginalizovane grupe – objašnjava koordinatorka projekta.

Ona, kao negativan primer, navodi činjenicu da je samo prvi sprat Gradske kuće dostupan osobama sa invaliditetom, kao i da im je samo jedna banka u Užicu omogućila pristup svojim prostorijama.

Istraživanje je pokazalo da lokalna uprava mora biti otvorenija i transparentnija, da je neophodno da uvažava predloge građana ili im objasni zašto oni nisu ušli u budžet.

Prva faza rada Komisije za analizu postojećeg stanja pokazala je da rodne statistike nema, čak ni u ustanovama i preduzećima koja se finansiraju iz gradskog budžeta.

Užice: Rodno odgovorno budžetiranje kao pomoć marginalizovanim građanima 3
Branka Budimir, Foto: A. Milošević

-Prvi zadatak biće da nam svako javno preduzeće, ustanova, direktni ili indirektni korisnici gradskog budžeta dostave izveštaje o polu, uzrastu, zdravstvenim potrebama zaposlenih, rekla je Branka Budimir, članica Komisije za rodnu ravnopravnost i Radne grupe za finansije i budžetiranje.

Ona je istakla da se na osnovu tih podataka može praviti promena u korist zanemarenih, odnosno marginalizovanih grupa.

Projekat „ Aktivizmom građana ka održivim politikama rodnog budžetiranja u procesu reforme javne uprave u Užicu”, realizuje Užički centar za ljudska prava i demokratiju, u saradnji sa Centrom za evropske politike, a finasira Evropska unija.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari