Spomenik bivšem predsedniku SAD Ronaldu Reganu otkriven je juče u centru Varšave, blizu američke ambasade, u znak zahvalnosti za pomoć SAD otporu Poljaka nekadašnjem komunističkom režimu.


Kao inspiracija za spomenik visok tri metra vajaru Vladislavu Dudeku poslužile su Reganove fotografije sa govora pred Brandenburškom kapijom u Berlinu 1987. godine, kada je poručio tadašnjem predsedniku Sovjetskog Saveza Mihailu Gorbačovu da otvori tu kapiju i sruši Berlinski zid.

– Pitam se kako bi sadašnja Poljska, Evropa i svet izgledali bez predsednika Regana. Kao učesnik tih zbivanja mogu da kažem da je to nezamislivo – kazao je legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu i kasnije prvi slobodno izabrani predsednik Poljske Leh Valensa.

Pošto je otkrio spomenik, Valensa je naglasio da je tokom epohe pre pada gvozdene zavese na Zapadu bilo puno ljudi koji su mislili slično, između ostalih pored Regana i papa Jovan Pavle Drugi ili Margaret Tačer.

– Poklonimo se tim ljudima i gospodinu Reganu, za to što je našoj generaciji pošlo za rukom da okonča velike podele i velike sukobe – rekao je Valensa. Svečanosti su uz delegaciju američkih kongresmena, gradonačelnicu Varšave Hanu Grnokjevič Valc i predstavnike američke ambasade prisustvovali i svi dosadašnji živi šefovi poljske diplomatije, a pokroviteljstvo nad svečanošću preuzeo je lično šef države Bronjislav Komorovski.

Poljska opozicija je tokom mandata Ronalda Regana dobijala pomoć Sjedinjenih Država. Između ostalog, upravo je Regan dao saglasnost da CIA iz svojih fondova šalje novac poljskim disidentima za borbu protiv režima, a Amerika je, takođe, pomagala prve nezavisne sindikate iza gvozdene zavese, poljsku Solidarnost na čijem čelu je bio Valensa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari