Valjevo: Dogradnja i rekonstrukcija stare Šeste škole u dva vrtića koštaće preko 234 miliona dinara 1Stara šesta škola Foto: Kolubraske.rs

Radovi na dogradnji i rekonstrukciji stare OŠ „Milovan Glišić” (Šeste škole) u Brđanima u dva vrtića počeće za oko dve nedelje, izjavio je za Kolubarske.rs gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Posao vredan oko 234,5 miliona dinara sa PDV-om, dobila je grupa ponuđača – valjevske firme „Kej”, „Elektrovolt”, „Frenki alarm”, PR Milan Stojanović, beogradska „Jugogradnja” i „Tron Tex” iz Novog Sada, koji su bili jedini ponuđači na javnoj nabavci dogradnja i rekonstrukcija sa promenom namene objekta OŠ „Milovan Glišić”.

Ovaj najznačajniji projekat u ovoj godini finansiran iz gradskog budžeta, prema ugovoru, biće okončan za osam kalendarskih meseci računajući od dana uvođenja u posao.

Valjevo: Dogradnja i rekonstrukcija stare Šeste škole u dva vrtića koštaće preko 234 miliona dinara 2
Lazar Gojković Foto: Đorđe Đoković

Gradonačelnik Gojković očekuje da će dogradnja i rekonstrukcija Šeste škole u dva vrtića biti završena u prvoj polovini sledeće godine. Dodaje da je opremanje vrtića dogovoreno sa Fondacijom „Novak Đoković”, a detalji tek treba da budu ugovoreni.

– Značaj ove rekonstrukcije i prenamene stare Šeste škole u objekte predškolske ustanove „Milica Nožica” je ogroman, i to je jedan od najvažnijih projekata za grad Valjevo, jer na taj način rešavamo veliki i višegodišnji problem liste čekanja i manjak mesta za boravak dece u vrtićima, kaže Gojković.

Prošle godine u predškolsku ustanovu „Milica Nožica” nije upisano 400, a ove godine neupisano je ostalo 517 mališana. Izgradnjom dva nova vrtića, čiji će ukupan smeštajni kapaciteti biti za oko 500 mališana, biće rešena lista čekanja.

Valjevo: Dogradnja i rekonstrukcija stare Šeste škole u dva vrtića koštaće preko 234 miliona dinara 3
Stara šesta škola Foto: Kolubarske.rs

Odgovor na pitanje zbog čega će objekat stare „Šeste škole“ biti dograđen i rekonstruisan u dva, a ne u jedan vrtić, što mnogima nije jasno, leži u Pravilniku o bližim uslovima za osnivanje, početak rada i obavljanje delatnosti predškolske ustanove. Naime, prema tom Pravilniku maksimalan kapacitet za boravak dece u jednom vrtiću je 270.

Od Svetske banke i države do grada

Aktuelno gradsko rukovodstvo je prošle godine, nekoliko meseci nakon dolaska na vlast, odustalo od odluke i projketa prethodnog rukovodstva da objekat stare Šeste škole bude rekonstruisan u vrtić smatrajući da to „rešenje nije dobro te da postoji bolje”.

Međutim, samo tri meseca nakon te izjave gradsko rukovodstvo se predomislilo i odlučilo da ipak u „igru za vrtić vrati i stari školski objekat, pišu Kolubarske..

Najavljeno je da će grad Valjevo za sredstva Svetske banke konkurisati sa dva projekta: adaptacija zgrade stare Šeste škole i izgradnja novog objekta.

– Ukoliko sredstva budu odobrena samo za jedan, postoji realna mogućnost da će drugi projekat biti finansiran novcem iz gradske kase, rekao je u avgustu prošle godine Gojković.

Da je novac iz gradske kase „realna” ili jedina mogućnost bilo je jasno u maju ove godine kada je Skupština grada usvojila predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva, a glavni cilj je obezbeđivanje sredstava za rekonstrukciju i prenamenu stare Šeste škole u dva vrtića, a za to je rebalansom opredeljeno 173 miliona dinara.

Tada je na sednici Skupštine grada ragdonačelnik Lazar Gojković je rekao da je za njega lično to najbitniji projekat u ovom trenutku u Valjevu i rešavanje jednog ogromnog problema nedostatka smeštajnih kapaciteta u Predškolskoj ustanovi „Milica Nožica”.

Valjevo: Dogradnja i rekonstrukcija stare Šeste škole u dva vrtića koštaće preko 234 miliona dinara 4
Vrtić Bambi Foto: Đorđe Đoković

Na sednici u maju ove godine gradonačelnik je još rekao da „izuzetno dobro napreduje i projekat, koji je još pre par godina poslat u Američku ambasadu, za dogradnju vrtića Bambi u Naselju Kolubara 2”.

– Nadam se da ćemo vrlo brzo moći sa ove govornice da informišemo građane i kažemo dobre vesti koje se tiču tog projekta, rekao je Lazar Gojković.

Građani još uvek nisu informisani o tom projektu, kao ni o tome šta se dešava sa izgradnjom novog vrtića. Obećanje da će biti povećani kapaciteti za boravak najmlađih u Valjevu stiglo je prošle godine u maju od ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branka Ružića, koji je rekao da će Valjevo dobiti novi vrtić.

Rečeno je da postoji projekat i da bi taj vrtić trebalo da bude izgrađen na padini ispod Vatrogasnog doma ka naselju Sretena Dudića, i za tu investiciju, prema rečima ministra Ružića, je potrebno oko milion i po evra, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari