Valjevo: Grad traži od države objekat na Trgu Živojina Mišića 1Foto: Kolubarske.rs

Odbornici Skupštine grada usvojili su Odluku o podnošenju predloga Vladi Republike Srbije da svoj udeo na objektu površine 140 metara kvadratnih u centru grada, čiji je korisnik Ministarstvo finansija, prenese na grad Valjevo.

Objekat, koji se nalazi na Trgu Živojina Mišića, nedaleko od belog mosta u centru Valjeva, je u vlasništvu grada Valjeva sa udelom od 23, a Republika Srbija sa udelom od 117, prenose Kolubarske.rs.

„S obzirom na to da je grad Valjevo upisan kao nosilac prava javne svojine i da se objekat nalazi na parceli u javnoj svojini Grada, kao i da se Ministarstvo finanisja izjasnilo da mu nije potreban objekat, to je Grad zainteresovan za pribavljanje idealnog udela Republike Srbije“, piše u obrazloženju Odluke i dodaje da je objekat pretrpeo velika oštećenja u požaru te da je neophodna njegova rekonstrukcija.

Grad navodi i to da se zgrada nalazi u najužem centru grada, u trgovačkoj zoni i na mestu gde se održavaju Tešnjarske večeri, otuda se može koristiti u turističke svrhe.

Član Gradskog veća Vladimir Mišković je rekao da objekat na Trgu Živojina Mišića predstavlja ruglo u centru grada, ali da lokalna uprava ne može da sanira oštećenja nastala u požaru jer nije u celini u vlasništvu Valjeva.

On je naveo da je važno da se tom objektu odredi namena, a „predlog je da bude nešto što je vezano za sve ustanove kulture“, kao i za ustanove koje imaju potrebu za izložbenim prostorom.

„Mi u Valjevu imamo galerije i izložbene prostore gde ljudi ciljano mogu da dođu, ali nemamo nijedan prostor koji korespondira sa građanima tako da oni koji prođu tuda mogu da vide šta se unutra dešava. Uzmimo na primer u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, zgrada Srpske akademije nauka prizemlje je u staklu i praktično predstavlja izložbeni prostor. Mi nismo bili u mogućnosti da organizujemo neke postavke koje su nam nudili, navodio sam primer Bože Maljkovića i postavku o srpskim olimpijcima, jer nemamo takav prostor. Takođe treba da imamo na umu da naše ustanove kulture prave izložbe na otvorenom prostoru“, rekao je Mišković.

Odbornik Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Popović je protiv tog predloga smatrajući da Valjevo već ima dovoljno galerija i izložbenih prostora, a otvaranje još jednog izložbenog prostora bi koštalo.

Predlaže da se taj objekat ustupi na korišćenje i upravljanje valjevskoj Turističkoj organizaciji, koja se trenutno nalazi u neadekvatnom prostoru ili „ćumezu“, a mnogi i ne znaju gde se nalazi.

„Objekat na Trgu vojvode Mišića bi bio idealan za Turističku organizaciju koja bi organizovala svoje prezentacije, kao i sve ono što je u delokrugu njihovog posla, uključujući i prodajne izložbe. Mislim da je to mnogo bolje i korisnije, a posebno zbog toga što mislim da nam je turizam perspektiva. Mnogo toga ima Valjevo da ponudi i pokaže“, rekao je Popović i naglasio da treba dobro promisliti „hladne glave“ pre nego što bude doneta odluka o nameni tog objekta.

Odbornica Srpske napredne stranke (SNS) Ivana Petarić je predložila da se u tom objektu otvori omladinski klub ili klub mladih.

„Tu bi mogli da provode svoje vreme i da imaju neke svoje aktivnosti. Milsim da to našem gradu nedostaje. Većina gradova u Srbiji ima omladinski klub, čak mislim da bi Ministarstvo omladine i sporta podržalo tu ideju“, kazala je Ivana Petarić.

Član Gradsog veća Vladimir Mišković je ponovio da je namera gradskog rukovodstva da taj objekat ne bude zarobljen od samo jedne institucije, nego da bude na korist svih građana.

Odluka o podnošenju predloga Vladi Republike Srbije da svoj udeo na objektu, koji se nalazi na Trgu Živojina Mišića, prenese na grad Valjevo biće dostavljena Republičkoj direkciji za imovinu, a kako je navedeno, međusobna prava i obaveze, po usvajanju predloga, biće regulisane ugovorom koji će zaključiti Republika Srbija i grad Valjevo.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari