Valjevo: Komunalna milicija ubuduće će meriti buku iz ugostiteljskih objekata 1Foto: Đorđe Đoković

Buku iz ugostiteljskih objekata u Valjevu ubuduće će meriti komunalna milicija koja će imati aparate za merenje buke na licu mesta i moći će da utvrdi da li je veća od dozvoljene..

Zakonom o zaštiti od buke u životnoj sredini data su ovlašćenja komunalnim milicionerima da mogu da kontrolišu nivo buke i da kažnjavaju one koji taj nivo prekorače.

U skladu sa tom zakonskom odredbom Skupština grada usvojila je Odluku o načinu kontrole nivoa buke iz ugostiteljskih objekata na teritoriji Valjeva, čime bi trebalo da bude rešen višegodišnji problem građana Valjeva, naročito onih koji žive u Tešnjaru i u centru grada u neposrednoj blizini ugostiteljskih objekata, koji nemaju miran san zbog preglasne muzike iz kafića, restorana i klubova.

Kako je navedeno u Odluci, buku iz ugostiteljskih objekata meriće komunalna milicija po službenoj dužnosti i po prijavi građana koju mogu podneti Odeljenju pisanim podneskom ili usmeno, telefonom ili na neki drugi način, piše portal Kolubarske.rs.

Novina je i to da će nivo buke biti meren ne samo u ugostiteljskom objektu nego i u stambenom objektu i dvorištu komšije koji je podneo prijavu, što znači da te prijave ne mogu biti anonimne.

Do sada se buka iz ugostiteljskih objekata u Valjevu kontrolisala tako što, nakon prijave građana da neko emituje buku veću od dozvoljene, na teren izađe gradski inspektor ili komunalni milicioner koji konstatuje, slobodnom procenom, da je prekomerna buka.

Nakon toga se zakazuje da licencirana agencija za merenje nivoa buke dođe u najavljeno vreme, što je obično tri do četiri dana nakon prijave. Takva merenja najčešće nisu pokazivala onaj nivo koji je bio u danu kada je buka prijavljena.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari