Vanredno u 13 opština 1Foto: Beoinfo

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je u Srbiji na snazi vanredna situacija u 13 opština, iz smetova su izvučena 73 vozila, evakuisano je 139 građana i spasene su tri osobe.

Vanredna situacija proglašena je u Ivanjici, Dimitrovgradu, Crnoj Travi, Trgovištu, Blacu, Medveđi, Sjenici, Vranju, Vranjskoj Banji, Vladičinom Hanu, kao i delu opština Gadžin Han, Vlasotince, Nova Varoš i Tutin.

Na svim intervencijama, od 6. januara do danas, angažovan je 271 pripadnik vatrogasno-spasilačkih jedinica sa 116 vozila, sedam ATV vozila i 12 motornih sanki.

Na teritoriji Srbije državni putevi prvog, drugog i trećeg prioriteta su prohodni.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP u Vranju su u sredu, zajedno sa kolegama iz Beograda, dostavili hranu, lekove i vodu odsečenim domaćinstvima u selu Mijovce, u okolini Vranja.

U ovoj akciji je učestvovalo ukupno sedam pripadnika Sektora za vanredne situacije, koji su po izuzetno neprohodnom putu, sa smetovima na pojedinim mestima i do dva metra, pešačili oko šest sati do zavejanih domaćinstava, a akcija je trajala 12 sati.

Teretni saobraćaj preko Iriškog venca normalizovan je posle višečasovnog prekida izazvanog snežnim nanosima, saopštili su „Putevi Srbije“.

Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj Saša Stojanović izjavio je danas da се sneg čisti redovno širom Srbije, da je na terenu  2.000 radnika i oko 400 mašina, i apelovao je  na građane da budu strpljivi.

Tisa i banatski vodotoci potpuno su prekriveni ledom, dok ga na Savi i Dunavu ima dosta, ali ne stvara zastoj u protoku, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine. Odbrana od poplava i zagušenja ledom je na ukupno 813 kilometara toka Dunava, Save, Tise i banatskih vodotoka.

Saobraćaj na važnijim magistralnim i regionalnim putevima odvija se otežano i bez zastoja, a vozači posebnu pažnju treba da obrate na poledicu i led, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Snega ima na kolovozima i u Beogradu.

Saobraćaj se usporeno odvija preko planinskih prevoja na području Timočke i Negotinske krajine preko Tresibabe, Čestobrodice i Popadije, na putevima na području Valjeva i zapadne Srbije.

AMSS je pozvao vozače da na području Peštera, Sjenice i Ivanjice koriste isključivo glavne magistralne i regionalne pravce.

„Putevi u nižim predelima su očišćeni u punoj svojoj širini, ali vozači moraju računati sa snegom kojeg mestimično ima između jednog i tri centimetra, dok u planinskim predelima snega ima na kolovozu i preko pet centimetara“, piše u saopštenju.

Na snazi je zabrana saobraća kamionima sa prikolicom i šleperima uglavnom na putevima drugog i trećeg prioriteta u planinskim predelima Valjeva, Vranja, Niša, Kušumlije, Leskovca, Sjenice, Ivanjice, Novog Pazara i Kruševca.

Nema otkazivanja letova

Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić istakao je danas, posle
obilaska aerodroma „Nikola Tesla“, zahvaljujući savremenoj opremi nije bilo nikakvih kašnjenja, niti otkazivanja letova, pa je i pored složenih vremenskih uslova i crvenog meteo-alarma beogradski aerodrom otvoren za aviosaobraćaj.
 
Ilić je aerodrom obišao sa vršiocem dužnosti generalnog direktora Aerodorma „Nikola Tesla“ Sašom Vlaisavljevićem zimski štab tog aerodroma i najsavremeniju platformu za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja aviona, saopštilo je Ministarstvo.
 
Ilić je naglasio da nijedan let sa beogradskog aerodrome nije otkazan zbog vremenskih uslova još od 2014. godine. Sve operativne službe aerodroma neprekidno su angažovane kako bi se aviosaobraćaj odvijao bezbedno i sigurno, uz pružanje efikasne usluge putnicima i komfor dok borave na aerodromu, navodi se u saopštenju.
 
Ukoliko dođe do kašnjenja aviona u odlasku iz Beograda, na zahtev aviokompanija, aerodrom obezbeđuje obrok i osveženje za putnike.
 

U Beogradu svi resursi na ulicama

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik gradske Skupštine Nikola Nikodijević ocenili su danas da saobraćaj u gradu funkcioniše uprkos snegu i apelovali na Beograđane da sarađuju sa gradskim službama i čiste sneg ispred svojih kuća i zgrada.

Posle 20 sati neprekidnih padavina grad funkcioniše. Imamo nekoliko skraćenih linija GSP, ali sve ulice prvog prioriteta su prohodne, rekao je Mali posle obilaska ekipa koje čiste sneg u centru grada, dodajući da su sve gradske ekipe i resursi na ulicama i da je tokom noći posuto više od 1.200 tona soli.

On je apelovao da Beograđani pokažu strpljenje i očiste svoj deo trotoara, a vozače je upozorio da koriste zimsku opremu jer se, po njegovim rečima, desio veliki broj incidenata zbog letnjih guma.

U roku od nekoliko sati očekujem prestanak padavina, a do kraja dana ćemo očistiti „do crnog“ ulice prvog prioriteta, rekao je gradonačelnik.

Upitan o troškovima zimskih službi, Mali je rekao da je novac obezbeđen u budžetu grada i dodao da će troškovi biti objavljeni po završetku zimske sezone. Nikodijević je istakao da očekuje da građani budu kooperativni i pomognu da se što pre prevaziđe ova situacija.

Dan ili dva otežanog saobraćaja i malo strpljenja neće nikom naneti nikakvu štetu, rekao je Nikodijević i dodao da je ovo sasvim uobičajeno posle 20 sati padavina. Iste probleme imaju i veći i bogatiji gradovi od nas, a još niko nije smislio sistem da hvata pahulje u letu, kazao je Nikodijević.

On je ocenio da je „Beograd put“ dobro uradio posao, zbog čega se kolovozi nisu zaledili, i da do zastoja dolazi zbog bljuzgavice, a saobraćaj će biti gotovo normalizovan kada prestanu padavine.

Beogradske elektrane obavljaju svoj deo posla, a Vodovod i kanalizacija imaju problem zbog starih cevi koje nisu zamenjene, rekao je Nikodijević, uz napomenu da će ove godine biti urađeno 70 kilometara nove vodovodne mreže.

Kako je rečeno agenciji Beta u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd, javni prevoz u Beogradu odvija se otežano zbog neraščišćenog snega, nekoliko prigradskih linija je skraćeno, a okretnica autobusa u centru grada na Zelenom vencu bila je jutros sat vremena blokirana. Skraćene su linije 92, 307, 308, a linija 310 je preusmerena na alternativni pravac.

Problema ima i u tramvajskom saobraćaju zbog neprohodnosti skretnica od snega, pa su vozači tramvaja i putnici prinuđeni da čekaju da dođu ekipe da očiste skretnicu kako bi mogli da nastave put. U GSP-u je rečeno da problema ima puno i da će tako ostati sve dok se sneg potpuno ne očisti sa puta.

Površina vode kod Smedereva pokrivena ledom, putevi prohodni

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je danas da je proglašena redovna odbrana od leda na Dunavu od 1275. do 1215. kilometra, kao i na sektoru od Golupca do Smedereva. Prethodno je, 8. januara, usled pojave leda i ledohoda, obustavljena plovidba od Bezdana do Kladova. Doneta je i odluka o aktiviranju ledolomca „Greben“ na potezu od Đerdapa 1 do izlaska iz Kazana.

Vanredno u 13 opština 2

Dunav kod Smedereva   Foto: Dejan Đorić

Republički hidrometeorološki zavod prethodno je konstatovao ledostaj na Dunavu od Zemuna do Smedereva, a ledohod uzvodno od Zemuna i nizvodno od Smedereva.

Površina vode kod Smedereva danas je gotovo čitavom širinom prekrivena ledom koji se ne kreće, a na desetine barži i brodova je „zarobljeno“ već tri dana od kada je zabranjen saobraćaj.

U JRB-u danas „nisu nadležni“ da daju detaljnije informacije o stanju brodova i posada, upućujući na Ministarstvo saobraćaja, dok se u Lučkoj kapetaniji Smederevo niko ne javlja na telefon.

Činjenica da se Dunavom ne odvija saobraćaj, utiče na proizvodnju u kineskoj kompaniji Hestil, pošto ne funkcioniše prevoz limova i rasutog tereta rečnom saobraćajnicom. Što se tiče železnice, funkcioniše samo putnički saobraćaj, potvrđeno je za Danas.

Putevi na teritoriji Smedereva se čiste, pa su svi polasci smederevske Laste održani jutros, uz kašnjenja do 10 minuta i uz dva skraćenja – do sela Vrbovca i Badljevice, zbog neočišćenog kolovoza.

„Đaci su prevezeni do škola, kao i radnici koji su zaposleni u Železari. Svi jutarnji polasci su održani, sa skraćenjem do Vrbovca i Badljevice, zbog neočišćenog puta i sa kašnjenjima do 10 minuta, što u ovakvim uslovima nije neobično“, rekao je za Danas dežurni dispečer. U Saobraćajnoj policiji Danasu je rečeno da su putevi prohodni i da nije bilo saobraćajnih nezgoda sa povredama učesnika u saobraćaju, osim sa materijalnom štetom.

Ledolomac “Greben” u stanju pripravnosti

Đerdap – Ledolomac “Greben” pokrenut je sa predpristaništa prevodnice Hidroelekrane “Đerdap 1“ kod Kladova, uzvodno ka mestu Sokolovica u opštini Golubac, na početnu poziciju za dejstvovanje, kako bi obezbedio kontinualni ledohod nizvodno ka akumulaciji Đerdap. Ovo je odlučeno na sastanku resornog ministra Branislava Nedimovića sa predstavnicima nadležnih institucija, koji je održan zbog talasa hladnog vremena i formiranja leda na vodotokovima.

Vanredno u 13 opština 3

Foto: Jelena Bujdić Krečković

“Greben” je tegljač kadar da po potrebi „pustom forcom“ razbija led do čak metar debljine, ima ojačan pramac i korit, dug je 49 i širok 9 metara, težak 400 tona, snage 2.200 KS sa iskusnom posadom. Posada “Grebena” je 2012. godine dobila priznanje za najplemenitiji podvig godine, u jubilarnoj 50. godišnjici akcije „Novosti za izuzetno zalaganje tokom elementarne nepogode koja je u zimu 2012. ledom okovala Dunav. Podsećamo, tada se napravio ledeni čep kod Grocke, približno oko pet hiljada kubika po jednom dužnom metru, koji je „Greben“ uspešno razbio i tako spasao Smederevo i brodove na Dunavu od moguće katastrofe.

Ledolomac je u sredu ujutru prošao pored Donjeg Milanovca, Dobre i Brnjice idući ka početnoj poziciji za dejstvovanje kako bi obezbedio da Dunav razbijeni led odnese nizvodno ka akumulaciji Đerdap. Kako navode nadležni, u naredna dan,dva prema najavljenoj prognozi, očekuje se formiranje dodatnih površina pod ledom i povećanje debljine leda, a u nastavku usled povoljnijih stabilnih vremenskih uslova neće doći do bitnije promene režima leda. Zbog pojave leda i ledohoda obustavljen je saobraćaj na Dunavu u Srbiji, ali i u Mađarskoj i Bugarskoj.

Škole u kojima nema nastave

Beograd – Zbog vanrednih vremenskih uslova, odlukom lokalnih vlasti, nastava u osnovnim i srednjim školama danas nije počela u opštinama: Dimitrovgrad, Babušnica, Žabari, Mionica, Medveđa, Trgovište, Surdulica, Vladičin Han, Sjenice, Štrce, Gnjilane, Gora, Ivanjica i Gradu Novom Pazaru. Na osnovu odluke gradskih vlasti, časovi u svim školama u Vranju, Kladovu i Priboju su skraćeni na 30 minuta, kao i u OŠ “Branko Radičević” u Bujanovcu, saopštilo je Ministarstvo prosvete

Zbog havarija na sistemu grejanja ili neprohodnih puteva početak nastave je odložen u 21 škola i 28 izdvojenih odeljenja: Školska uprava (ŠU) Zaječar – tri škole i četiri izdvojena odeljenja, ŠU Kruševac – jedna škola, ŠU Beograd – pet škola, ŠU Valjevo – jedna škola i pet izdvojenih odeljenja, ŠU Leskovac – jedna škola i pet izdvojenih odeljenja, ŠU Užice- šest škola i 14 izdvojenih odeljenja, ŠU Kragujevac – četiri škole. U ŠU Kraljevo danas su u četiri škole časovi skraćeni na 35 minuta.Nakon normalizacije uslova za rad škole će u dogovoru sa školskim upravama pripremiti planove nadoknade časova.

Bez većih problema u Boljevcu

Od petka uveče kada je počeo da pada sneg, na teritoriji Boljevca nije bilo većih
problema u samom gradu, a putevi do dvadesetak sela koliko broji ova opština su prohodni, izjavio je predsednik opštine Nebojša Marjanović.

Do centra svakog sela može se doći, ali problem prave smetovi u pojedinim zaseocima, gde visina snega dostiže visinu i do tri metra, rekao je on, prenosi ZA Media.
Ekipe su na terenu i raščišćavaju puteve do raštrkanih kuća u kojima ima male dece, starih i bolesnih ljudi.

Otežavajuća okolnost je to što da biste došli do pojedinih boljevačkih sela morate proći regionalnim pravcem čije čišćenje nije u nadležnosti ove opštine pa to povremeno predstavlja poteškoće u probijanju do seoskih puteva, rekao je Marjanović.

Stočna hrana za ivanjička sela 

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine zatražilo je od Direkcije za robne rezerve da se u što kraćem roku pripremi stočna hrana kao pomoć najugroženijim seoskim domaćinstvima opštine Ivanjica.

U saopštenju Ministarstva se navodi da se, usled vanrednog stanja koje je u ovom području izazvao visoki snežni pokrivač, opština Ivanjica obratila za pomoć Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, kako bi se obezbedila hrana za oko 4000 ugroženih grla goveda,  Stočna hrana bi na molbu nadležnih u opštini Ivanjica, pre svega bila upućena mesnim zajednicama Brusnik, Ostatija, Devići, Pridvorica, Srednja Reka, Kušići, Brezova, Močioci i Osonica, koje su u ovom trenutku najugroženije, a gde živi najveći broj stanovnika koji se bavi stočarstvom, prenosi FoNet.

U Opštini Ivanjica je u utorak, 10. januara 2017. godine, proglašeno vanredno stanje zbog problema koje je sneg izazvao u višim predelima opštine i nemogućnosti da se pročiste svi lokalni i nekategorisani putevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.