Od početka tekuće godine intervencije Vatrogasno-spasilačke jedinice u Požarevcu su znatno učestalije pošto je, prema broju akcidenata, povećana potreba za njenim angažovanjem nego u istom periodu prethodne godine.

U ovoj jedinici, koja je angažovana na prostoru čitavog Braničevskog okruga, sa matičnom jedinicom u Požarevcu i pet područnih jedinica: u Petrovcu, Žagubici, Žabarima, Velikom Gradištu i Kučevu, spremnost je na najvišem nivou uz kontinuirana ulaganja u sve vidove usavršavanja i unapređivanja, kako ljudstva tako i celokupne opreme i mehanizacije. Inače, ova Vatrogasno-spasilačka jedinica, zajedno sa Odsekom za civilnu zaštitu i upravljanje rizicima i Odsekom za prevenciju, organizacioni je činilac Odeljenja za vanredne situacije u Požarevcu.

Odeljenje predvodi načelnica Snežana Milićević, koja ukazuje na veliki značaj celokupnog delovanja vatrogasno-spasilačke jedinice za Braničevski okrug i grad Požarevac. Prema njenim rečima, Vatrogasno-spasilačka četa je operativna snaga, mobilna, vrlo važna. Ta je služba mnogo puta pokazala i dokazala spremnost i sposobnost da se uhvati u koštac sa najozbiljnijim rizicima i pretnjama. Do sada se o vatrogascima govorilo samo u domenu borbe sa požarima, međutim, oni od skora imaju i dodatne spasilačke aktivnosti. Angažuju se na raznovrsnim oblicima intervencija koje su deo svakodnevice. Ova vatrogasno-spasilačka služba je i u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova vrlo cenjena. Ta služba odavno postoji i u stalnom je razvoju jer se dosta radi i ulaže. Primetan je napredak u svakom pogledu. Jedinica zaista zavređuje sva priznanja, što je, pored lokalne zajednice, koja je prethodnih godina donirala opremu i uručivala javna priznanja, prepoznalo i Ministarstvo.

Prvi čovek čete vatrogasno-spasilačke jedinice u Požarevcu, komandir Milan Ristić, ističe da je ove godine četa prerasla u bataljon, jer je interesovanje vrlo obimno, a takođe pokazuje brigu o stanju vatrogasnih jedinica i realnoj potrebi za povećanjem broja ljudstva kako bi se maksimalno, pravovremeno i kvalitetno odgovorilo na izazove ovog posla. On je izjavio da je u prethodnom periodu puno uloženo u vatrogasne jedinice i Sektor je, kao deo Ministarstva unutrašnjih poslova, obezbedio nova vatrogasna vozila. Napominje i trud grada Požarevca sa kojim imaju izvanrednu saradnju i da je u postupku i dobijanje jednog specijalizovanog vozila za tehničke intervencije sa opasnim materijama. Ove godine su jedinice opremljene novom zaštitnom uniformom, što doprinosi bezbednosti u obavljanju tog rizičnog posla kao i kvalitetu intervencija. U kontekstu usavršavanja organizuju se i redovne obuke, kursevi i seminari kojima se dopunjuju i unapređuju znanja i veštine zaposlenih.

Tragičan ishod u Ćirikovcu

U prethodnom periodu je usvojen novi Zakon o vanrednim situacijama i Zakon o zaštiti od požara kojima se uvode izmene u neke vrlo važne aspekte. Između ostalog, tu je zabrana spaljivanja na otvorenom prostoru tako da svi nadležni, a posebno vatrogasci, redovno apeluju u javnosti na pojedince da se toga pridržavaju. Jedan od tragičnih ishoda dogodio se nedavno u Ćirikovcu kada se, usled paljenja žive ograde i rastinja, jedan čovek ugušio, a sličnih, nesrećnih primera bilo je i u prethodnom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari